Nakon 20 godina topi se gotovina američkih tvrtki

Autor: Tomislav Pili , 29. studeni 2018. u 13:42
Svega pet kompanija drži čak trećinu od dva bilijuna dolara gotovine/REUTERS

Većina tog novca, točnije 95 milijardi dolara, koji je ležao u poreznim oazama utrošena je na otkupe dionica.

Nakon što su posljednja dva desetljeća nagomilavale novac, posebno u inozemnim podružnicama, američke su kompanije ove godine počele primjetnije smanjivati gotovinske rezerve.

No, dobar dio tog novca nije otišao u investicije, već u džepove dioničara kroz otkupe dionica. Prema podacima rejtinške agencije Moody's, kompanije iz SAD-a na kraju prošle godine imale su na računima blizu dva bilijuna dolara. Približno dvije trećine tog iznosa nalazio se u inozemstvu jer je korporativna Amerika radije zadržala dobit u podružnicima nego ga vraćala u domovinu pri čemu bi morala platiti porez.

Međutim, porezna reforma u SAD-u s kraja prošle godine snizila je stopu poreza na dobit, a administracija se nadala da će to omogućiti povrat barem dijela tog novca. Izgleda da su za sada u Washingtonu po tom pitanju bili u pravu. Podaci Moody'sa objavljeni u utorak pokazuju da se gotovina američkih kompanija do sredine ove godine "istopila" za 190 milijardi dolara, odnosno 9,5 posto. Međutim, povratom novca ostvario se samo dio želja Trumpove administracije.

 

40 posto

skočili su otkupi dionica u prvom polugodištu

Američka je vlada priželjkivala da se taj novac iskoristi za investicije i otvaranja novih radnih mjesta, ali upravni odbori baš ne dijele to mišljenje. Moody'sovi podaci doduše pokazuju da su investicije sasvim solidno rasle – devet posto na 70 milijardi dolara u 12 mjeseci do kraja lipnja – ali taj podatak rejtinška agencija ne dovodi u izravnu vezu s poreznom reformom. Naime, potaknute višim zaradama u okružju snažne ekonomije, investicije korporativnog sektora su rasle i prije reforme, pa su tako lani povećane šest posto na godišnjoj razini. Većina novca otišla je na povrat dobiti dioničarima.

Moody'sovi podaci pokazuju da je u prvom polugodištu na otkupe utrošeno 95 milijardi dolara, odnosno 40 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Gdje ustvari odlazi novac još je vidljivije kod pet američkih kompanija s najvećim gotovinskim rezervama. Prema izračunu Financial Timesa, Apple, Alphabet, Microsoft, Cisco Systems i Oracle u prvih devet mjeseci ove godine iskoristili su 42,6 milijardi dolara za investicije, a čak 115 milijardi dolara u otkupe dionica. Tih pet kompanija drži trećinu ukupne gotovine cijele korporativne Amerike.

Komentirajte prvi

New Report

Close