Najveći pad tečaja eura u godinu i pol

Autor: Poslovni dnevnik , 30. lipanj 2019. u 21:59
Investitori skeptični prema manevarskom prostoru ECB-a/REUTERS

Europska valuta tijekom lipnja izgubila prema dolaru 1,6 posto vrijednosti.

Tečaj eura stabilizirao se u petak na međunarodnim tržištima, no ostvario je najveći mjesečni gubitak u 17 mjeseci, dok se investitori pitaju koliko manevarskog prostora ima Europska središnja banka (ECB) za nove poticajne mjere za gospodarstvo.

Zajednička europska valuta u takvom je ozračju ojačala 0,1 posto prema dolaru u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije te se njome trgovalo po 1,1384 dolara.

Na mjesečnoj razini cijena bi joj trebala biti na gubitku od oko 1,6 posto, što je najveći mjesečni pad u 17 mjeseci. Središnje monetarne vlasti u eurozoni obećale su daljnje poticajne mjere ako bude potrebe, no neki su investitori u pogledu toga skeptični.

"Manevarski prostor ECB-a za ublažavanje monetarne politike znatno je ograničeniji od onog kojim raspolaže američka središnja banka Fed i to pritišće euro", ocijenila je Esther Reichelt, valutna analitičarka u Commerzbanku.

Podsjetimo, predsjednik Europske središnje banke prije 10-ak dana je izjavio kako bi se mogao obnoviti program otkupa obveznica ako bude potrebe uslijed ekonomskog usporavanja na "starom kontinentu". 

Komentirajte prvi

New Report

Close