Najveća dobit bankara FBiH od 2007.

Autor: Marina Biluš , 12. ožujak 2012. u 22:00

Bankarski sustav u federaciji Bosne i Hercegovine stabilan je i likvidan unatoč smanjivanju stranih izvora financiranja, tvrdi Agencija za bankarstvo FBiH objavljujući preliminarne, nerevidirane podatke o poslovanju banaka u prošloj godini.

“Iako rast i razvoj bankarskog sustava stagnira jer se poslovanje i u 2011. odvijalo u uvjetima financijske i ekonomske krize, zabilježena su i pozitivna kretanja. Među njima su najvažniji oživljavanje kreditnih aktivnosti, rast kredita i depozita te poboljšanje profitabilnosti, jačanje kapitalne osnove i usporavanje negativnih trendova u segmentu kvalitete aktive”, poručila je Agencija. Prema njezinim podacima, banke u FBiH lani su ukupno zaradile 106 milijuna konvertibilnih maraka (54,11 mil. eura), veću dobit od te uspjele su ostvariti samo 2007. kada je bilo riječ o 56,15 milijuna eura. Godinu je u plusu od ukupno 65,8 milijuna eura završilo 15 banaka, a četiri su poslovale gubitkom koji ukupno iznosi 11,22 mil. eura. Ukupni kapital banaka dosegnuo je lani 1,07 milijardi eura. S udjelom od gotovo 73 posto depoziti ostaju najčešći izvor financiranja, a u 2011. godini su rasli 8 posto, na 2,74 milijarde eura. Povećano je i kreditiranje, iznos plasiranih zajmova skočio je 13 posto, na 2,8 milijardi eura, od čega je 70 posto otišlo gospodarstvu. Zadnjeg dana prošle godine stopa bankarskog sustava u FBiH iznosila je 16,4 posto (zakonski minimum je 12%), što, prema ocjeni Agencije, predstavlja jaku osnovu za očuvanje sigurnosti i stabilnosti.

Upozorenje

Usporavanje zbog problema u eurozoni
“Pozitivna kretanja u prvoj polovici 2011. usporena su zbog događanja u eurozoni, a velika neizvjesnost vezana uz razvoj dužničke krize i pogoršanje prognoza za rast u monetarnoj uniji utječu i na usporavanje ekonomskog rasta i pogoršanja makroekonomskim uvjeta u BiH”, upozorila je Agencija za bankarstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close