Najveća banka u Crnoj Gori je CKB, a vrijedi 184 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2007. u 06:30

Podgorička banka druga je sa 143 milijuna eura, a treća Prva banka sa 130 milijuna

Crnogorska komercijalna banka vodeća je u zemlji prema tržišnoj vrijednosti koja iznosi 184 milijuna eura, objavio je podgorički dnevni list Vijesti. Banka CKB je prodana krajem prošle godine mađarskoj OTP banci za oko 100 milijuna ili 2959 eura po dionici. U međuvremenu je banka dokapitalizirana tako da je povećan i ukupan broj dionica banke na 62.344. Vrijednost je dionica, ako se njihov broj pomnoži s cijenom po kojoj ih je OTP platio, 184 milijuna i taj iznos predstavlja takozvanu tržišnu kapitalizaciju. Inače, banka CKB je osnovana 1997. godine, pokriva oko 40 posto tržišta i ima više od 30 poslovnica.

Rast dionca na burzi
Podgorička banka zauzima drugo mjesto prema tržišnoj vrijednosti od oko 143 milijuna eura. Posljedna cijena dionica banke, čiji je većinski vlasnik francuski Société Générale, na burzi je iznosila 2500 eura. Banku, koja sada ima više od 20 poslovnica, Francuzi su kupili za 14 milijuna eura. Na trećem je mjestu Prva banka koja u ovom trenutku vrijedi oko 130 milijuna eura. Dionice PB-a svakodnevno rastu na burzi, i to netipično, zato što se trguju u malim količinama. Tako je prekjučer dionica PB-a stajala 788 eura, a prije dvadesetak dana bila je ispod 350. Ako se nastavi dosadašnji tempo neprirodnog rasta cijena, Prva bi banka uskoro mogla postati i stvarno prva prema tržišnoj vrijednosti. Predstavljaju li cijene dionica crnogorskih banaka njihovu realnu vrijednost, znat će se tek kada veći investitori budu bili spremni toliko ih platiti. Inače, spomenutu Prvu banku, pišu Vijesti, kontrolira obitelj Đukanović preko kompanija Monte nova i Capital invest, a među dioničarima ima i mnogo drugih tvrtki poput Elektroprivrede, Lovćen osiguranja itd. Za sada Prva banka ima više od 20 poslovnica. Gotovo sve banke u Crnoj Gori imaju tendenciju rasta aktive, depozita, odobrenih kredita te broja poslovnica. Međutim, podaci o pojedinačnim karakteristikama banaka i njihovu rejtingu ne mogu se dobiti od Centralne banke jer, prema njihovu objašnjenju, time ne žele favorizirati bilo koga. U tom slučaju, jedini dostupni podaci su oni koje same banke priopćavaju, a koji su neredovni i uopćeni. Zbog toga je i vrijednost dionica na burzi jedina karakteristika koja se može iskoristiti za procjenu banaka. NLB Montenegrobanka prema posljednjim cijenama na burzi vrijedi 110 milijuna ili 90 eura po dionici. Banka je u vlasništvu slovenske grupacije NLB i ima oko 20 poslovnica. Slovenci su Montenegrobanku svojevremeno kupili za 11 milijuna eura. Atlasmont banka, koju kontrolira biznismen Duško Knežević, piše podgorički dnevni list u svojem tjednom prilogu “Biznis i berza”, na burzi vrijedi 68 milijuna eura. Posljednja cijena dionice na burzi bila je 2508 eura.




Širenje poslovnica
Atlasmont banka ima više od 20 poslovnica, a otvorili su i predstavništvo u Moskvi. Tržišna vrijednost Hipotekarne banke je 38 milijuna eura, ili oko 1500 eura po dionici. Banku od kraja 2005. kontroliraju Talijani. Za sada su otvorili desetak poslovnica. Opportunity banka, prema burzi, vrijedi 16 milijuna eura. S obzirom na to da banku odavno kontrolira ista tvrtka – Opportunity transformation, trgovina dionicama na burzi bila je u neznatnim količinama. Opportunity ima više od 10 poslovnica u Crnoj Gori. Slično je i s Hypo Alpe-Adriom i Komercijalnom bankom Budva, koje se tržišno ne mogu procijeniti jer nije bilo trgovine njihovim dionicama na burzi. Hipo za sada ima šest ekspozitura, a Komercijalna banka više od 10. Invest banka Montenegro vrijedi oko 9,5 milijuna eura.
(PD)

Komentirajte prvi

New Report

Close