Najvažniji ekonomski događaji u ovom tjednu

Autor: Admiral Markets , 03. kolovoz 2015. u 16:54
Foto: Thinkstock

Nepisano je pravilo da su gotovo svakog ljeta financijska tržišta mirnija nego inače radi godišnjih odmora većine investitora, radi čega je i promet na tržištima nešto niži nego inače. No ovaj tjedan bi mogao biti iznimka.

Nakon uspješnog dogovora EU i Grčke došlo je do smirivanja situacije na financijskim tržištima te se u trenutku pisanja članka vrijednost većine valuta, indeksa i plemenitih metala nalazi na približno istoj razini na kojoj je bila početkom prošlog tjedna. Nepisano je pravilo da su gotovo svakog ljeta financijska tržišta mirnija nego inače radi godišnjih odmora većine investitora, radi čega je i promet na tržištima nešto niži nego inače. No ovaj tjedan bi mogao biti iznimka budući da će idućih dana biti objavljeno dosta važnih ekonomskih vijesti koje bi mogle dovesti do naglih kratkotrajnih pomaka na tržištima. 

Ponedjeljak

U noći sa ponedjeljka na utorak biti će objavljeni podaci o trgovinskoj bilanci Australije te će biti održan sastanak čelnih ljudi australske centralna banke na kojem će biti odlučeno o visini referentnih kamatnih stopa. Ukoliko guverner centralne banke izrazi zabrinutost po pitanju gospodarske situacije u Australiji, moguć je nastavak slabljenja AUD koji se već nalazi na najslabijoj razini u odnosu na USD u posljednjih 6 godina.

Utorak

U 10:30 po našem vremenu biti će objavljen indeks proizvođačkih cijena u britanskoj građevinskoj industriji. Ovaj indeks je dobar pokazatelj buduće stope inflacije na temelju koje centralna banka odlučuje o visini kamatnih stopa. Ukoliko vrijednost indeksa bude viša od očekivane može se očekivati jačanje GBP jer će investitori na temelju te informacije zaključiti da se bliži trenutak prvog dizanja kamatnih stopa u Velikoj Britaniji još od financijske krize.

Srijeda

Biti će objavljeni podaci o trgovinskim bilancama SAD-a i Kanade, te se u obje zemlje očekuje deficit. Očekivani deficit SAD-a u srpnju je čak 42,6 milijardi dolara. Ukoliko deficit bude manji od očekivanog, može se očekivati jačanje USD a ukoliko bude veći, može se očekviati slabljenje USD.

Četvrtak

Održati će se sastanak čelnika britanske centralne banke i konferencija za novinare na kojoj će guverner Mark Carney pojasniti odluku i najaviti plan djelovanja centralne banke u bliskoj budućnosti. Ukoliko se iz guvernerovog govora bude moglo naslutiti dizanje kamatnih stopa ranije nego se do sada očekivalo, GBP će naglo ojačati u odnosu na sve ostale valute.

Petak

U 14:30 po našem vremenu biti će objavnjen podatak o stopi nezaposlenosti i broju novootvorenih radnih mjesta u SAD-u u srpnju. Očekuje se 224 tisuće novih radnih mjesta i stopa nezaposlenosti od 5,3%. Ukoliko objavljeni podaci budu u skladu ili bolji od očekivanja, može se očekivati nastavak jačanja američke valute.

Mišljenje analitičara

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će do kraja godine američki dolar ojačati dodatnih nekoliko posto u odnosu na sve ostale najtrgovanije valute, no u međuvremenu je moguća privremena korekcija koje vjerojatno neće potrajati duže od nekoliko tjedana. Do kraja godine postoji realna vjerojatnost da izjednačivanja vrijednosti eura i američkog dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close