Najvažniji burzovni projekt Bruxellesa 'miriši' na fijasko

Europska komisija smatra da uz intenzivan rad može dohvatiti rok do studenog iduće godine kada joj istječe mandat/FOTOLIA Europska komisija smatra da uz intenzivan rad može dohvatiti rok do studenog iduće godine kada joj istječe mandat/FOTOLIA

Stupanje na snagu zakonodavstva koje bi trebalo pratiti CMU dobrano kasni.

Najvažniji projekt Europske komisije u području tržišta kapitala sve više "miriši" na potpuni fijasko. Kako su u petak naveli inozemni mediji, potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za financijske usluge Valdis Dombrovskis upozorio je kako je projekt unije tržišta kapitala (CMU), čiji je cilj ojačati financiranje kompanija putem burzi, u opasnosti zbog probijanja svih rokova.

Prioritet za Komisiju 
Kako piše Financial Times, Dombrovskis je istaknuo kako cilj stvaranja unije tržišta kapitala do kraja 2019. možda neće biti dosegnut. Projekt CMU namjerava olakšati i poboljšati prekogranična ulaganja u čemu Europa zaostaje unatoč proklamiranoj politici slobodnog protoka kapitala koja je i u temeljima EU-a. Međutim, zakonodavstvo koje bi trebalo pratiti ovaj ambiciozni plan dobrano kasni, uključujući pojednostavljivanje procesa stečaja, razvoja paneuropskih mirovinskih fondova te stvaranje prekograničnog obvezničkog tržišta.

 

3 zakonska

prijedloga od predstavljenih 13 u vezi CMU odobreno je od 2014.

Kako je istaknuo Dombrovskis, stvaranje CMU-a za Bruxelles je prioritet, ne samo na riječima već i u praksi. "I dalje ostajemo pri ambiciji da imamo najvažnije sastavnice CMU-a do kraja mandata", pojasnio je za FT Dombrovskis referirajući se na istek mandata sadašnje garniture u Europskoj komisiji u studenom iduće godine. "I dalje smatramo da je taj rok realan, ali zahtijeva intenzivan rad. Svi zakonski prijedlozi potrebni za postizanje tog cilja su na razmatranju", kazao je Dombrovskis. Njegov stav poklapa se s pozivom osmorice ministara financija članica Europske unije koji su u srpnju istaknuli potrebu pojačanih napora u stvaranju CMU-a.

Mjere bez efekta
Međutim, iako projekt ima prioritetni status, od 13 zakonskih prijedloga predstavljenih Komisiji od 2014. godine, usvojena su samo tri. Kako u neslužbenom razgovoru tvrde predstavnici hrvatske financijske zajednice, malo je reći da projekt CMU kasni. "Europska komisija donijela je mjere koje su implementirane u naš novi Zakon o tržištu kapitala, ali te mjere nisu dovoljne da bi imale efekta na tržištu", pojasnio nam je jedan financijaš.

Razlog leži u tome što je Bruxelles dopustio previše razlika među europskim tržištima kapitala da bi mjere iz CMU-a polučile uspjeh. No, i europski dužnosnici koji su došli na tu ideju nemaju mnogo doticaja s praksom, ističu hrvatski financijaši. U zadnjoj fazi razvoja CMU-a predviđeno je stvaranje novog paneuropskog režima licenciranja financijskih kompanija te centraliziraniji nadzor financijskih tržišta na europskoj razini. Za trenutni stupanj europske integracije možda ipak preambiciozno.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve