Noćna mora za krivotvoritelje: Predstavljena najsigurnija novčanica na svijetu

Autor: Tomislav Pili , 11. svibanj 2017. u 14:00
Novu novčanicu predstavio je viceguverner SNB-a Fritz Zurbrügg/REUTERS

Crvena novčanica izrađena je od papira ojačanog pamučnim vlaknima, a u unutrašnjosti skriva jezgru od polimera, navodi Bloomberg.

Švicarska središnja banka u srijedu je predstavila novu nočanicu od 20 franaka za koju je viceguverner Fritz Zurbrügg kazao kako bi mogla biti najsigurnija novčanica na svijetu.

Crvena novčanica izrađena je od papira ojačanog pamučnim vlaknima, a u unutrašnjosti skriva jezgru od polimera, navodi Bloomberg. Posjeduje ukupno 15 zaštitnih elemenata, među kojima je globus koji mijenja boju, srebrna mapa Švicarske te križ koji se prelijeva u zastavu te države. Dio elemenata protiv krivotvorenja može biti vidljivo samo pod ultraljubičastim svjetlom ili mikroskopom. Novčanica u optjecaj kreće 17. svibnja.

"Novčanica od 20 franaka fokusira se na švicarsku kreativnost, naglašavajući vibrantnu kulturnu i umjetničku scenu", kazao je Zurbrügg tijekom predstavljanja u Bernu, švicarskoj prijestolnici. Novih 20 franaka predstavljeno je nakon lanjskog puštanja u optjecaj novčanice od 50 franaka koja je proglašena novčanicom godine za 2016. u izboru međunarodnog žirija. Inače, u konkurenciji je bilo 18 valuta, uključujući i kontroverznu novčanicu od pet britanskih funta izrađenu potpuno od plastike.

Dizajneri nove serije "švicaraca" odlučili su se za prikaze motiva prirode umjesto portreta povijesnih ličnosti. Osim što koristi najmodernije metode zaštite od krivotvorenja, novih 20 franaka je manjeg formata od dosadašnjih, pa je novčanica jednostavnija za korištenje, priopćili su iz središnje banke. Sljedeća na redu za predstavljanje je novčanica od 10 franaka koja u optjecaj kreće 18. listopada. Novčanice od 100, 200 i 1000 franaka bit će predstavljene do 2019. godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koji “tulipani”,sve o tajnama novčanice od 20 franaka su otkrili.Vjerovatno da olakšaju posao krivotvoriteljima.I onda se još hvale.Sutra će ti franci biti u opticaju,ali krvotvoreni!

New Report

Close