Najsigurnije su europske banke u državnom vlasništvu

Magazin Global Finance objavio listu 50 najsigurnijih banaka/Thinkstock Magazin Global Finance objavio listu 50 najsigurnijih banaka/Thinkstock

Prvih deset banaka dolazi iz država s vrhunskim kreditnim rejtingom.

Štediše koje traže sigurna mjesta za pohranu svog novca trebaju ih potražiti isključivo u Europi.

Prema rezultatima 23. istraživanja o najsigurnijih 50 banaka u svijetu magazina Global Finance, prvih 10 dolazi s europskog kontinenta. Zanimljivo, prve tri pozicije zauzimaju banke u javnom vlasništvu.Tako je prvo mjesto pripalo njemačkoj razvojnoj banci KfW, inače u državnom vlasništvu. Na drugoj je poziciji švicarska Zürcher Kantonalbank, četvrta najveća banka u Švicarskoj u vlasništvu kantona Zürich. Na trećem je mjestu još jedan njemački predstavnik. Radi se o razvojnoj poljoprivrednoj banci Landwirtschaftliche Rentenbank iz Frankfurta.

Ukupno se među prvih deset banaka nalazi četiri njemačke banke, dvije nizozemske i francuske te po jedna švicarska i luksemburška banka. Prva banka izvan Europe i ujedno najbolje plasirana komercijalna banka na toj je listi kanadska TD Bank na 11. mjestu. Naime, listom dominiraju uglavnom razvojne banke. Osim TD-a, Kanada ima još pet predstavnica među najboljih 50. Američkih je banaka kao i godinu ranije ukupno pet na listi i zauzimaju većinom donji dio ljestvice. Što se tiče Azije, singapurske banke pokazale su se kao najstabilnije na tom kontinentu.

Ostale banke dolaze iz Australije, Kine, Južne Koreje i Bliskog istoka. Hrvatska nema predstavnika u tom odabranom društvu.Kako se navodi u objašnjenju liste najsigurnijih banaka, kriterij za izbor 50 banaka od njih 500 bio je dugoročni rejting kod sve tri rejtinške kuće, Standard & Poor's, Moody's i Fitch te veličina aktive. Europske banke i ove godine već tradicionalno dominiraju u odnosu na ostatak svijeta. K tome, valja primijetiti da prvih deset dolazi iz država - s izuzetkom Francuske - koje također drže vrhunski rejting kod rejtinških kuća. Stoga ne treba čuditi da su prve tri banke zasjele tako visoko s obzirom na njihovu vlasničku strukturu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve