Naftni fond prodaje obveznice i ubrzano kupuje nekretnine

Autor: Tomislav Pili , 08. studeni 2015. u 22:01
Nekretnine su donijele tri posto prinosa, a obveznice 0,9 posto/FOTOLIA

Dio obveznica ne donosi prinos, pa divovski norveški fond planira u nekretnine ulagati šest mlrd. dolara godišnje.

Najveći državni investicijski fond na svijetu, norveški Naftni fond, ubrzano prodaje državne obveznice u svom portfelju kako bi taj novac prelio u nekretninska ulaganja.

Fond koji upravlja s imovinom vrijednom 860 milijardi dolara i čiji je zadatak osigurati mirnu materijalnu starost za svakog Norvežana usred je povećanja svojih nekretninskih ulaganja koja će uskoro preći pet posto vrijednosti portfelja. Na kraju trećeg tromjesečja fond je držao tri posto imovine u nekretninama. Prema studiji objavljenoj u petak, optimalna razina ulaganja u nekretnine za Naftni bi fond iznosila i do 15 posto portfelja. Razlog izlasku iz obveznica je jednostavan – ne donose iole prihvatljivu zaradu zbog okružja iznimno niskih, pa i negativnih prinosa.

 

3,5posto

iznosio je prosječni godišnji prinos Naftnog fonda od 1998. godine

Kako prenosi Bloomberg riječi prvog čovjeka fonda, Yngve Slyngstada, uslijed niskih kamatnih stopa fond na najsigurnija izdanja državnih obveznica u svom portfelju ne dobiva trenutno nikakav prinos. Štoviše, svako nekretninsko ulaganje fond je do sada financirao prodajom obveznica, otkrio je Slyngstad na prezentaciji održanoj u Oslu. Inače, fond je zainteresiran isključivo za komercijalne nekretnine u svjetskim metropolama, poput uredskih prostora, trgovačkih ili logističkih centara.

Strategija je fonda da svoja nekretninska ulaganja fokusira na 10 do 15 gradova. Kako bi povećao portfelj nekretninskih ulaganja s tri na pet posto, Naftni fond planira svake godine uložiti gotovo šest milijardi dolara. Okružje niskih kamatnih stopa dovelo je do toga da će Naftni fond teško ispuniti ciljani godišnji prinos.

Od 1998. kada je fond osnovan prosječni godišnji prinos iznosio je 3,55 posto iako vlada priželjkuje četiri posto. Stoga se više okreće tržištima u razvoju. Fond je nedavno objavio prvi tromjesečni gubitak u posljednjih šest godina od preko 31 milijardu dolara uzrokovan snažnom korekcijom na svjetskim burzama tijekom ljeta. Na dionicama je izgubljeno 8,6 posto imovine, dok su obveznice donijele 0,9 posto rasta. Na nekretninama je imovina uvećana za tri posto. Međutim, fondu prijeti i odljev kapitala jer norveška vlada sljedeće godine po prvi puta namjerava zagrabiti u fond kako bi pokrila proračunske manjkove. 

Komentirajte prvi

New Report

Close