Naftna tržišta ušla su u novu eru, povratak visokim cijenama malo vjerojatan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. studeni 2014. u 12:39
Thinkstock

IEA se obično suzdržava od iznošenja procjena o kretanju cijena nafte, no u svom najnovijem mjesečnom izvješću navela je da bi cijene nafte mogle dodatno pasti u 2015. godini.

– Naftna tržišta ušla su u novu eru, obilježenu sporijim gospodarskim rastom Kine i uzletom američke naftne proizvodnje, zbog čega je povratak visokim cijenama 'crnoga zlata' malo vjerojatan, procjenjuje Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

IEA se obično suzdržava od iznošenja procjena o kretanju cijena nafte, no u svom najnovijem mjesečnom izvješću navela je da bi cijene nafte mogle dodatno pasti u 2015. godini, sa sadašnjih najnižih razina od 2010. godine, od oko 80 dolara za barel.

"Ne bude li poremećaja u ponudi, daljnji pad cijena mogao bi ojačati u prvoj polovini 2015.", ističu iz IEA.

Cijene nafte spustile su se od svog vrhunca u lipnju za 30 posto, pod pritiskom snažnog tečaja dolara i rasta ponude američke naftne proizvodnje. U takvim uvjetima tržište ne reagira na poremećaje u proizvodnji Libije.

Cijena Brent Blend nafte na londonskom tržištu od srpnja je pala s razine iznad 115 dolara za barel na 77,99 dolara zabilježenih u petak.

"Pritisak na OPEC da smanji svoju proizvodnju sve više jača, no u ovome trenutku čini se da nema jasnog konsenzusa o službenom smanjenju proizvodnje uoči njihova susreta u Beču kasnije ovoga mjeseca", kaže IEA, koja predstavlja proizvođače industrijaliziranih zemalja.

Proizvodnja članica OPEC-a u listopadu je nešto smanjena, za 150.000 barela dnevno, na ukupno 30,60 milijuna barela dnevno, što je i dalje iznad službeno dogovorene kvote od 30 milijuna barela.

IEA procjenjuje da će potražnja za OPEC-ovom naftom iduće godine iznositi 29,2 milijuna barela dnevno, čime je snizila svoju raniju procjenu za 100.000 barela dnevno. A rast globalne potražnje za naftom u 2015., pak, u IEA i dalje procjenjuju na 1,13 milijuna barela dnevno, s ove godine zabilježenih 680.000 barela dnevno, najniže razine u posljednjih pet godina.

"Sve je jasnije da smo započeli novo poglavlje u povijesti naftnih tržišta", ustvrdila je IEA.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Na završetku aktualnog ciklusa pada cijena nafte, a kao posljedice “tko ima većeg” između Amerike i njezinih satelita u EU i Rusije, Kina će se lansirati u svjetsku gospodarsku megasilu. Onda slijedi od aktera uključenih u ovoj kampanji mozganje i pitanja gdje smo pogriješili u gospodarskim koracima i put u novi ciklus recesije. Kad bi barem bilo ekonomskog razuma u RH i kad bi iskoristili ovaj trenutak kako će ga iskoristiti kinezi koji dobivaju kao poklon jeftiniji input.

New Report

Close