‘Naftaš s Wall Streeta’ prodao biznis za milijardu dolara

Autor: Tomislav Pili , 13. svibanj 2015. u 15:00
Banka je u biznis s robama ušla još 80-ih godina/REUTERS

Trgovanje s dva milijuna barela dnevno kupio trgovac energentima Castleton.

Sve izraženijem trendu izlasku velikih banaka iz fizičkog trgovanja robama pridružila se i američka banka Morgan Stanley prodavši svoj golemi biznis trgovanja naftom.

Prema saznanjima američkih medija, za više od milijardu dolara taj je bančin biznis kupio trgovac energentima Castleton Commodities International koji se time uspeo u gornji razred u toj branši. William Reed, izvršni direktor Castletona, za Reuters je kazao kako je ova transakcija za njegovu kompaniju "transformacijska". "Mislim da će nas katapultirati u vrh svjetskih trgovaca robama", kaže Reed. Koliki je zalogaj bila ta kupnja svjedoče i brojke. Morgan Stanley započeo je trgovati naftom i naftnim derivatima tijekom 80-ih godina, a s vremenom je banka počela opskrbljivati kerozinom zrakoplovne kompanije te sirovom naftom rafinerije. Banka je izrasla u tolikog opskrbljivača da je dobila nadimak "Naftaš s Wall Streeta".

 

1,3mlrd.

dolara godišnje zarađivao je Morgan Stanley još 2008. od trgovanja naftom

Glavni rival u tom poslu u financijskom središtu svijeta bio joj je Goldman Sachs. Iako se pred kraj trgovanje naftom u Morgan Stanleyu prepolovljeno u odnosu na najbolje dane, banka je sve donedavno dnevno trgovala s čak dva milijuna barela što je dva posto ukupne svjetske potražnje za naftom. Samo u skladišnim kapacitetima imala je 30 milijuna barela. Još 2008. banka je od toga zarađivala 1,3 milijarde dolara godišnje. No, dolaskom financijske krize 2008. regulatori su počeli drugačije gledati na ovaj vid poslovanja velikih banaka.

Takvo poslovanje ocjenjuje se rizičnim za financijski sustav, pa je američka središnja banka donijela cijeli niz regulatornih izmjena koje ograničavaju bankarsko trgovanje robama. Tako je prošle godine JPMorgan Chase prodao svoje trgovanje robama Mercuriji, švicarskom trgovcu naftom i metalima za 800 milijuna dolara. Inače, Morgan Stanleyevo trgovanje trebala je lani kupiti ruska naftna kompanija Rosnjeft, ali je sporazum propao nakon uvođenja zapadnih sankcija Rusiji zbog eskalacije ukrajinske krize. 

Komentirajte prvi

New Report

Close