Nadvijaju se oblaci: MMF srezao prognoze globalnog rasta

Autor: Valentina Wiesner/VL , 23. siječanj 2019. u 08:32
Foto: Reuters

Kao presudan razlog navode trgovačke tenzije između Amerike i Kine, koje ne jenjavaju, te rizike vezane uz nepostizanje dogovora oko Brexita.

Međunarodni monetarni fond u novom je izvješću srezao prognoze globalnog rasta za ovu godinu: sa 3,7 posto koliko su najavljivali u listopadu, spustili su ih na 3,5 posto, što je još uvijek respektabilna brojka koja prkosi najavama nove krize. Generalni je zaključak da se svjetsko gospodarstvo još uvijek oporavlja od prethodne krize, no polako se – nadvijaju oblaci.

Kao presudan razlog navode trgovačke tenzije između Amerike i Kine, koje ne jenjavaju, te rizike vezane uz nepostizanje dogovora oko Brexita. “Referentno” gospodarstvo, u čije su performanse uprte oči svih svjetskih makroekonomista, kinesko, posljednji je kvartal značajno usporilo, a za ovu i sljedeću godinu prognoziraju mu rast od oko 6,2 posto. Britansko, pritisnuto previranjima oko Brexita, rast će, prema njihovim procjenama, oko 1,5 posto, no možda i manje, ostvare li se rizici od kojih strahuju. SAD–u se, sa 2,9 posto u 2018. prognozira tek 1,8 posto rasta u 2010., a značajan pad zabilježit će i Španjolska, sa 2,5 na 1,9 posto.

Francuska i Njemačka bi sa 1,5 posto, čak mogle neznatno porasti, na 1,6 posto, dok će Italija, vjeruju u MMF-u, pasti s jedan na 0,9, a Japan sa 0,9 na 0,5 posto. Kretanja u eurozoni reflektiraju probleme u automobilskoj industriji jednog od najjačih “motora” starog kontinenta –njemačkog gospodarstva, zbog novih standarda vezanih uz karbonsku emisiju. Tržišta se brinu i zbog najava talijanske Vlade o rastu potrošnje, ali i još uvijek oslabljenog bankarskog sustava.

Što se tiče rastućih i zemalja u razvoju, Iran je pogođen sankcijama, a Saudijska Arabija slabijom proizvodnjom nafte. Najavljuju i kontrakcije turskog, argentinskog i venecuelanskog gospodarstva.
– Glavni je prioritet zajedničke politike da zemlje kooperativno i brzo riješe svoje trgovinske nesuglasice i rezultirajuću političku nesigurnost, umjesto da povećaju štetne prepreke i destabiliziraju globalno gospodarstvo koje ionako usporava – poručili su iz MMF-a čija glavna ekonomistica Gita Gopinath upozorava da se odnedavno isprepliću utjecaj trgovinskih napetosti i financijskih tržišta, što nije bio slučaj u 2018.

Komentirajte prvi

New Report

Close