Na Wall Streetu tjedan završen oštrim padom cijena

Autor: Poslovni.hr/H , 05. rujan 2015. u 08:55
Foto: Thinkstock

Svih 10 sektora S&P 500 indeksa jučer je izgubilo na vrijednosti, pri čemu su najviše, više od 2 posto, potonule cijene dionica u financijskom sektoru.

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica oštro pale jer izvješće o zapošljavanju u SAD-u, premda slabije od očekivanja, nije sasvim odagnalo nesigurnost po pitanju povećanja kamata američke središnje banke.

Dow Jones skliznuo je 1,66 posto, na 16.102 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,53 posto, na 1.921 bod, a Nasdaq indeks 1,05 posto, na 4.683 boda.

Svih 10 sektora S&P 500 indeksa jučer je izgubilo na vrijednosti, pri čemu su najviše, više od 2 posto, potonule cijene dionica u financijskom sektoru.

Posljedica je to nesigurnosti ulagača nakon miješanih signala iz izvješća o zapošljavanju, prema kojemu je u SAD-u u kolovozu broj zaposlenih povećan za 173.000, znatno manje nego mjesec dana prije i manje od očekivanih 220.000.

Međutim, stopa nezaposlenosti pala je s 5,3 na 5,1 posto, najnižu razinu u više od sedam godina, dok je prosječna satnica porasla više nego što se očekivalo.

"Ulagači su zbunjeni. Izvješće je u redu, no osim Feda, ulagače zabrinjava i slabljenje kineskog gospodarstva", kaže John Augustine, direktor u tvrtki Huntington Trust.

U četvrtak i petak u Kini se zbog praznika nije radilo, pa su ulagači bili pošteđeni loših vijesti s tamošnjih tržišta, na kojima su od polovice lipnja cijene dionica pale oko 40 posto zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva.

Na Wall Streetu se, pak, zbog praznika neće raditi u ponedjeljak, pa ulagači neće moći reagirati ako se toga dana nastavi pad cijena kineskih dionica.

Zbog toga špekulacije o tome da će američka središnja banka odgoditi povećanje kamata za kraj ove ili početak iduće godine nisu uspjele potaknuti tržište.

Nakon izvješća o zaposlenosti, trgovci na terminskom tržištu smatraju da postoji samo 20 posto izgleda da će Fed kamate povećati već u rujnu, dok su prije izvješća izglede za to procjenjivali s 30, a prije dva tjedna s 50 posto.

"Na sjednici u rujnu Fed će još više pažnje posvetiti situaciji na globalnim tržištima. Očekujemo da će minimalizirati rizike da porukama i odlukama dodatno uznemiri tržišta jer bi to moglo ugroziti ionako krhko globalno gospodarstvo i dodatno oslabiti tržišta", kaže Mohamed El-Erian, savjetnik u Allianzu.

Kada Fed, po prvi puta od 2006. godine, poveća kamate s rekordno niskih razina od oko nula posto, tržište će izgubiti podršku jeftinog novca koji je godinama poticao rast cijena dionica.

No, čak i ako Fed ne poveća kamate već u rujnu, nego tu odluku odgodi, malo je razloga za znatniji rast cijena dionica, kažu analitičari, jer se zbog slabljenja kineskog gospodarstva smanjuju procjene prihoda i zarada kompanija.

Prema novoj anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da će kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju ostvariti 3,4 posto manju dobit nego u istom lanjskom razdoblju.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones izgubio je 3,2 posto, dok je S&P 500 potonuo 3,4, a Nasdaq indeks 3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,44 posto, na 6.042 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,71 posto, na 10.038 bodova, a pariški CAC 2,81 posto, na 4.523 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close