Na Wall Streetu novi rekord

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. rujan 2017. u 08:48
Foto: Thinkstock

Nakon jučer objavljenih podataka, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 50 posto šansi da će Fed u prosincu povećati kamate, dok su prije tih podataka ti izgledi iznosili 41 posto.

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, dok je S&P 500 oslabio jer je rast inflacije povećao izglede da bi Fed do kraja godine mogao još jednom povećati kamate.

Dow Jones ojačao je 0,20 posto, na 22.203 boda, dok je S&P 500 oslabio 0,11 posto, na 2.495 bodova, a Nasdaq indeks 0,48 posto, na 6.429 bodova.

Novi rekordni doseg Dow Jones indeksa zahvaljuje se, među ostalim, rastu cijene dionice Boeinga, nakon što su analitičari Deutsche banke povećali ciljanu cijenu dionice najvećeg svjetskog proizvođača zrakoplova.

No, S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli su s rekordnih razina jer je ulagače zabrinuo rast inflacije.

Jučer je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u kolovozu porasle 0,4 posto na mjesečnoj razini, najviše u posljednjih sedam mjeseci, što je povećalo izglede da će američka središnja banka do kraja godine još jednom povećati ključne kamatne stope.

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a premda je planirao tri povećanja u ovoj godini, ulagači nisu u to vjerovali jer se inflacija kreće ispod Fedovih ciljanih razina.

No, nakon jučer objavljenih podataka, trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji više od 50 posto šansi da će Fed u prosincu povećati kamate, dok su prije tih podataka ti izgledi iznosili 41 posto.

Stoga će idućega tjedna u fokusu ulagača biti redovna dvodnevna sjednica čelnika Feda.

"Mislim da tržište nije očekivalo ovakvo jačanje inflacije. Sada se čeka hoće li ili ne predsjednica Feda Janet Yellen kazati da je nedostatak inflacije privremen ili da ih inflacija i dalje zabrinjava", kaže Victor Jones, direktor u tvrtki TD Ameritrade.

U šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a predvodio je komunalni sektor s rastom od 0,9 posto.

Energetski je sektor, pak, ojačao 0,4 posto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) povećala procjenu potražnje u ovoj godini.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,14 posto, na 7.295 bodova, a frankfurtski DAX 0,10 posto, na 12.540 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,15 posto, na 5.225 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close