Na stolu labavije rezervacije bankama?

Autor: Ana Blašković , 29. rujan 2016. u 22:00
Nova Vlada morat će nastaviti pregovore s bankama oko sporne konverzije/M. Sušenj/PIXSELL

Kao kompromis država bi ponudila da zamrznuti kapital povuku iz Hrvatske.

Dok se u Bruxellesu bude proučavao odgovor tehničke Vlade o konverziji, nova će vlada nastaviti razgovore s bankama. Za njih su načelno svi otvoreni, no očito je da se Most i HDZ razilaze u viđenju koliko bi se kompromisa u njima trebalo tražiti. Među rješenjima spominju se intervencije u porezni tretman otpisa, ali i labavije rezervacije za loše kredite u suradnji s HNB-om.

Potonja opcija dosad nije bila predmet ozbiljnijih razmatranja, i iznenađuje jer je središnja banka posljednjih godina išla u suprotnom smjeru tražeći veće rezervacije kapitala radi jačanja stabilnosti bankovnog sustava u krizi.  Ideja da se bankama ponudi "odmrzavanje" njihovog vlastitog novca danas u zamjenu da se odreknu od (dijela) potraživanja prema državi, omogućilo bi bankama iskazivanje veće dobiti koja bi se potom mogla proslijediti matičnim grupama.

Alernativa bi mogla biti i niža obvezna rezerva kod središnje banke s istim ciljem. Upućeni kažu da se te opcije mogu tumačiti kao najmanje loše rješenje u uvjetima kad obje strane primjetno zaoštravaju svoju retoriku, a prva tužba već je odaslana u Washington. Dodaju da na umu treba imati da rezervacije nisu trivijalno pitanje jer s njihovom visinom raste i financijska stabilnost zbog čega na njihovu razinu gledaju Međunarodni monetarni fond i Europska komisija. Također, tu je i pitanje rješevanja loših kredita što je Hrvatskoj jedna od specifičnih preporuka EK-a, a koje je direktno povezano s visinom rezervacija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close