Na prodaju samo 51% NLB-a?

Autor: Poslovni dnevnik , 16. veljača 2017. u 22:00
Slovenski premijer Miro Cerar/Nel Pavletić/PIXSELL

Vlada razmatra nekoliko scenarija privatizacije banke.

Prodaja tri četvrtine vlasničkog udjela države u Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) zbog zahtjeva Europske komisije u Sloveniji ima mnogo protivnika, pa je ta tema mlinski kamen oko vrata slovenskog premijera Mire Cerara, jer će se prodaja odvijati u kampanji pred redovne parlamentarne izbore sredinom 2018. godine, ističu tamošnji mediji.

"Zahtjev Bruxellesa da se NLB proda na brzinu obična je glupost. Vlada bi za prodaju banke trebala izabrati strategiju koja će joj  omogućiti postizanje najviše cijene", kazao je za mariborski list Večer nekadašnji ministar za razvoj i profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani Jože Damijan. Vlada Mire Cerara od prodaje 75 posto LNB-a očekuje oko milijardu eura, što je nerealno s obzirom da su cijene banaka na financijskom tržištu sada na povijesnom minimumu, prenose mediji ocjene stručnjaka.

Oni smatraju da bi se za većinski udio od potencijalnih kupaca mogle očekivati ponude od 600 do 700 milijuna eura. Dodatni razlog da potencijalni kupci inzistiraju na nižoj cijeni navodno je i neriješen spor Slovenije i Hrvatske oko stare devizne štednje. Ako Cerarova vlada do kraja godine i pod pritiskom Bruxellesa za banku uspije dobiti svega 600 do 700 milijuna eura, kako se realno ocjenjuje, onda bi joj javnost i stručnjaci zamjerili da je to samo trećina subvencija kojima je u nekoliko  zadnjih godina istu banku spašavala, navodi list Delo. Zato se u vladinim krugovima čuju alternativni prijedlozi, prema kojima bi se ove godine zainteresiranim investitorima ponudilo tek 51 posto dionica NLB-a, a preostale bi se kasnije ponudile građanima, s time da bi država zadržala 25 posto plus zlatnu dionicu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close