Na naftnim tržištima splasnula euforija oko američkog dogovora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. siječanj 2013. u 16:18
Ilustracija

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 79 centi, na 111,68 dolara.

Cijene barela nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 112 dolara pod pritiskom zabrinutosti zbog predstojeće proračunske bitke u Sjedinjenim Državama i rasta naftne potražnje.
Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 79 centi, na 111,68 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu u plusu većem od jedan posto, dosegnuvši najvišu razinu od listopada. Na američkom je tržištu barel pojeftinio 57 centi na 92,55 dolara. Dan ranije zaključio je na najvišoj razini od rujna.

Američki predsjednik Barack Obama i republikanski zastupnici u Kongresu mogli bi se zaplesti u nove nesuglasice oko proračuna, usprkos netom postignutom dogovoru kojim je otklonjena prijetnja smanjenja proračuna i – po mišljenju mnogih – zapadanja najvećeg svjetskog gospodarstva u novu recesiju.

"Važna dugoročnija proračunska pitanja tek se trebaju riješiti i taj će problem ponovo izbiti u prvi plan za trgovce u sljedećih nekoliko mjeseci", procjenjuju analitičari Jefferies Bachea.

Analitičari očekuju da će cijene nafte padati u 2013. budući da opskrba nadmašuje potražnju. Američka proizvodnja sirove nafte nalazi se na najvišoj razini u 19 godina, Rusija je prošle godine povećala proizvodnju, zadržavši prednost na tom području pred Saudijskom Arabijom.

Pad cijena zakočili su ipak podaci iz Kine koji su pokazali rast aktivnosti u uslužnom sektoru u prosincu, dodatno potpirujući nade u oporavak drugog po veličini svjetskog gospodarstvo i najvećeg svjetskog potrošača energije.

Ulagači će sada pozorno pratiti izvješća s američkog tržišta rada kako bi bolje procijenili stanje u američkom gospodarstvu,

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 108,96 dolara, što znači da je bila 1,17 dolara viša nego prethodnog trgovinskog dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close