‘Mršava’ osobna potrošnja Hrvata ipak nije nagrizla promet karticama

Autor: Tomislav Pili , 16. rujan 2014. u 22:00
Broj kartičnih transakcija u prvom je ovogodišnjem kvartalu u hrvatskoj je dosegao 76,5 milijuna

U dvije najveće kartičarske kuće u zemlji – PBZ Cardu i t Erste Card Clubu vrde da su zadovoljni rezultatima u dosadašnjem dijelu godine.

Unatoč iznimno nepovoljnim gospodarskim uvjetima i padu osobne potrošnje, kartične kuće zasad su zadovoljne dosadašnjim dijelom godine.

 

3,5posto

rastao je promet korisnika kartica koje izdaje PBZ Card

Visoka nezaposlenost, gotovo trajno prisutan potrošački pesimizam u posljednjih šest godina, koliko već traje recesija u Hrvatskoj, te slabi izgledi za opipljiviji ekonomski oporavak odražavaju se i na potrošnju koja ne može biti imuna na takva kretanja. Potvrđuju to i posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojima je potrošnja u srpnju pala za dva posto na godišnjoj razini. To je ujedno bio i najsnažniji pad potrošnje od ožujka prošle godine.Pogledamo li dosadašnji tijek godine, može se zaključiti kako od njezina početka potrošnja građana prilično oscilira. U prva je dva mjeseca stagnirala, da bi u ožujku i travnju porasla. U svibnju je, pak, promet u trgovini na malo kliznuo 1,8 posto. Ipak, i u takvim okolnostima broj kartičnih transakcija ne bilježi pad. Štoviše, službena statistika i podaci kartčarskih kuća govore o rastu, iako su građani evidentno mnogo oprezniji u potrošnji.

 

9,9mlrd.

kuna ukupna je vrijednost transakcija na EFT POS terminalima u prva tri mjeseca 2014.

Dobri rezultati
Naime, podaci Sektora za bankarstvo i druge financijske institucije Hrvatske gospodarske komore (HGK) govore da je u prva tri mjeseca ove godine vrijednost kartičnih transakcija koje su realizirane u zemlji i inozemstvu, karticama izdanim od strane hrvatskih banaka i kartičnih kuća, iznosila 27,6 milijardi kuna, što je za 4,2 posto više nego u prva tri mjeseca 2013. godine. Broj kartičnih transakcija dosegao je 76,5 milijuna, što je za 8,8 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

U dvije najveće kartičarske kuće u zemlji tvrde da su zadovoljni rezultatima u dosadašnjem dijelu godine. Tako u PBZ Cardu, kući koja izdaje American Express. MasterCard i Visa kartice ističu da su planove i očekivanja vezana uz rezultate poslovanja prilagodili ekonomskoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi. "Općenito možemo reći da smo zadovoljni dosadašnjim ostvarenim rezultatima u usporedbi s prošlom godinom. Tako smo, imajući u vidu rezultate ostvarene u prvih sedam mjeseci ove godine, nastavili s trendom, prisutnim od početka recesije, a kojeg karakterizira češće korištenje kartica, ali za manje iznose, te odgovornija potrošnja korisnika", navode u PBZ Cardu.

 

1,8posto

pao je u svibnju promet u trgovini na malo

Ukupan promet
U skladu s tim njihovi su korisnici u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarili rast ukupnog broja transakcija, koji je, uključujući sva tri brenda, rastao za oko osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. "Ukupan promet korisnika viši je za 3,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupno su korisnici American Express, MasterCard i Visa kartica Privredne banke Zagreb u prvih sedam mjeseci ove godine napravili 63,5 milijuna transakcija, što predstavlja rast za gotovo osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine", navode u PBZ Cardu.U Erste Card Clubu ističu da, s obzirom na gospodarsku situaciju, ova kartična kuća bilježi stabilne trendove poslovanja u svim segmentima.

 

4,2posto

porasla je u prvom kvartalu vrijednost kartičnih transakcija

"Tako je i ukupan promet na prodajnim mjestima na razini prošlogodišnjeg. Iako je tijekom ove godine zabilježeno smanjenje ukupnog broja transakcija u odnosu na prošlu godinu, primjetno je povećanje prosječnog iznosa transakcije za šest posto, a što ukazuje na to da klijenti racionalnije koriste kartice tijekom svakodnevnih plaćanja", poručili su iz Erste Card Cluba. Ovu tezu potvrđuju i podaci s početka godine Sektora za bankarstvo i druge financijske institucije HGK. U prva tri mjeseca ukupna vrijednost transakcija na EFT POS terminalima dosegla je 9,9 milijardi kuna, dok se broj transakcija zaustavio na 45,3 milijuna. Prosječna vrijednost po transakciji na EFT POS terminalu iznosila je 218 kuna što je 15 kuna manje nego u istom razdoblju 2013. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close