Može li cijena Bitcoina dosegnuti 10.000 USD?

Autor: Admiral Markets , 16. listopad 2017. u 12:03
Foto: Thinkstock

U posljednjih mjesec dana cijena je porasla točno 50%, a u trenutku pisanja analize, jedan BTC na platformama Admiral Marketsa vrijedi 5581,00 USD.

Prije nekoliko dana, cijena Bitcoina – prve i za sad najvrijednije kriptovalute, ponovno je dosegnula rekordnu vrijednost. U posljednjih mjesec dana cijena je porasla točno 50%, a u trenutku pisanja analize, jedan BTC na platformama Admiral Marketsa vrijedi 5581,00 USD.

Koji su uzroci rasta cijene?

Vjerojatno najvažniji uzrok zadnjeg vala rasta cijene Bitcoina je sve veći broj alternativnih kriptovaluta. Trenutno ih ima preko 1100, a nove se pojavljuju doslovno svaki dan. Ulaganje u Altcoine u pravilu ide preko Bitcoina, što znači da ako netko želi uložiti u novu kriptovalutu, prvo mora kupiti BTC te ga nakon toga zamijeniti za željeni Altcoin. Osim rasta broja alternativnih kriptovaluta, mnogima raste i cijena, stoga treba sve više Bitcoina da bi se kupio određeni broj nekog Altcoina, poput Ethera, Ripplea ili Litecoina.

Drugi mogući uzrok rasta je očekivana podjela Bitcoin blockchaina na dva dijela do koje bi moglo doći u studenom. Takva podjela se stručno naziva “Fork”, a nastaje kada dođe do neslaganja u Bitcoin zajednici. Dio zajednice jednostavno više ne želi prihvatiti promjene u protokolu i potvrđivati transakcije nastale nakon promjene, već nastave potvrđivati samo transakcije koje žele, pri čemu dolazi do dvije grane istog blockchaina. Budući da su prethodne transakcije jednake za obje grane, nastane praktički dvostruka količina Bitcoina. Pri tome svi koji posjeduju Bitcoin, automatski dobivaju jednaku količinu novog Bitcoina, koji bi se nakon najavljenog “Forka” trebao zvati Bitcoin Gold. Moguće je da mnogi investitori sada kupuju Bitcoin u nadi da će nakon Forka moći prodati novi Bitcoin Gold po cijeni od barem 10-15% cijene orginalnog BTC.

Još jedan mogući uzrok rasta cijene je sve veća potražnja za navedenom kriptovalutom u Japanu. Naime, zadnjih mjeseci naglo raste broj transakcija na Bitcoinu koje se odvijaju preko japanskog jena. Taj podatak ne treba nikoga iznenaditi, jer upravo je Japan prva zemlja na svijetu koja je odlučila zakonski regulirati Bticoin transakcije, što daje dodatnu sigurnost svim trgovcima koji bi htjeli primati takve transakcije, ali i investitorima koji ulažu o ovaj oblik digitalnih valuta.

Može li cijena dosegnuti 10.000 USD?

S obzirom na dosadašnji rast od nekoliko desetaka tisuća posto, naravno da je moguć dodatni porast cijene od 70%. No treba imati na umu da je dosadašnji tempo rasta cijene neodrživ. Kad tad će doći do nove značajnije korekcije cijene. Svi koji su ikada kupili Bitcoin trenutno su u profitu. U takvoj situaciji sasvim je normalno da se dio investitora odluči na prodaju pri čemu će rušiti cijenu. Dodatni faktor koji može dovesti do dugotrajnijeg pada je otvaranje takozvanih “Short” pozicija. Naime, sve više brokerskih kuća na svijetu omogućuje otvaranje prodajnih pozicija pomoću financijskih izvedenica vezanih na cijenu kriptovaluta.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je ulaganje u kriptovalute trenutno rizičnije nego što većina investitora smatra te da je poželjno pričekati pad cijene za kupnju. Naime, kada cijena bilo čega dođe na najvišu razinu u povijesti, postoji značajna vjerojatnost da je postala preskupa. Jedan od načina smanjivanja rizika ulaganja je kupnja po nižoj cijeni tijekom korekcija do kojih u pravilu dođe nakon velikog rasta.

Za Admiral Markets:

Josip Kokanović, mag. oec.

Analitičar

Napomena: Gore navedene prognoze su isključivo mišljenje autora i nisu investicijski savjet. Svaka odluka o kupnji ili prodaji pojedinih financijskih instrumenata mora biti isključivo Vaša, a analize Admiral Marketsa iskoristite samo za informiranje i educiranje o financijskim tržištima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

The best BITCOIN on-line wallet!!! Join now for free.
Vaš link …

The best BITCOIN on-line wallet!!! Join now for free.
[https://www.coinbase.com/join/559a67f93663613b89000003/b]

New Report

Close