Moskva spašava 295 najvažnijih kompanija

Autor: Tomislav Pili , 28. prosinac 2008. u 22:00

Financijska pomoć tvrtkama dio je vladinih napora za stabilizaciju ruskoga gospodarstva ozbiljno načetog padom vrijednosti ruskih dionica

Ruska vlada na čelu s Vladimirom Putinom objavila je popis 295 tvrtki iz strateških sektora za rusko gospodarstvo kojima će biti osiguran prioritetni pristup državnim zajmovima i jamstvima. Financijska pomoć tvrtkama dio je vladinih napora za stabilizaciju ruskoga gospodarstva ozbiljno načetog padom vrijednosti ruskih dionica nakon povlačenja 211 milijardi dolara stranih investitora u kolovozu te niskom cijenom nafte na svjetskom tržištu.

Važni sektori
Tvrtke s popisa obuhvaćaju 26 važnih privrednih sektora kao što su transport, trgovina, građevinarstvo i naftna industrija, a među njima je i najveći ruski izvoznik prirodnog plina, tvrtka Gazprom, stoji u priopćenju ruske vlade objavljenom na njihovoj internetskoj stranici. Ostala zvučna imena s popisa su tvrtke Aeroflot, Rusnjeft i naftovodni monopolist Transnjeft. Međutim, vlada je također navela da popis kompanija nije konačan te da mjesto na popisu ne znači nužno i realiziranje financijske pomoći. Državne financijske institucije plasiraju oko 200 milijardi dolara vladine pomoći, a cilj ovog paketa mjera je olakšavanje plaćanja poreznih zaostataka, refinanciranje vanjskog duga i ohrabrivanje kreditiranja. “Glavni cilj programa je osiguranje održivosti kompanija ne samo mjerama kreditiranja nego i drugim instrumentima koji su vladi na raspolaganju.”

Pad proizvodnje
Da je situacija u ruskom gospodarstvu prilično loša govori i podatak o najvećem mjesečnom padu ruske industrijske proizvodnje u 10 godina. Mnoge kompanije već su započele s otpuštanjima, snižavanjem plaća i rezanjem planova za sljedeću godinu. Na popisu tvrtki iz kritičnih sektora za Rusiju većinom su kompanije u vlasništvu oligarha koji su zatražili pomoć od premijera Putina. Proces “nacionalizacije” već je započeo jer je najveći svjetski proizvođač nikla OAO GMK Norilsk objavio kako je Uprava smijenila dosadašnjeg predsjednika, milijardera Vladimira Potanina.

izdvojeno

Rast deviznih rezervi
Ruske devizne rezerve, treće na svijetu nakon Kine i Japana, porasle su prošli tjedan za tri posto i sada iznose 450,8 milijardi dolara, objavila je središnja ruska banka.

Utjecaj nafte
Cijena barela glavnog ruskog izvoznog proizvoda, uralske nafte, pala je za 77% u odnosu na cijenu barela u srpnju.

Pad rublje
Rublja je rekordno oslabila prema euru nakon devalvacije izazvane niskom cijenom nafte.

Komentirajte prvi

New Report

Close