Moody’s snizio rejting NKBM-u s B3 na Caa2

Autor: Poslovni dnevnik , 26. ožujak 2013. u 22:00
Kao glavni razlog snižavanja rejtinga navedena je adekvatnost kapitala

Kao glavni razlog agencija je navela nužnu dokapitalizaciju.

Agencija Moody's snizila je ocjenu Nove kreditne banke Maribor (NKBM), druge najveće slovenske banke, sa B3 na Caa2, s negativnim izgledima, objavljeno je u utorak.  

Kao glavni razlozi za sniženja kreditne ocjene navodi se da NKBM ove godine treba dokapitalizaciju kako bi postigla svoju kapitalsku adekvatnost u skladu s direktivama europskog regulatora (Europska bankarska agencija EBA), te činjenica da joj bilancu opterećuju loši krediti. Uz to, Moody's napominje da zbog potrebnih otpisa i rezervacija na ime loših kredita NKBM dodatno pogoršava kvalitet svog portfelja. Uz to, Moody's sniženje ocjene potkrepljuje i slabim ekonomskim prognozama slovenskog gospodarstva. NKBM je lani zabilježila 206 milijuna eura gubitka, a Moody's smatra da se gubitak može očekivati i ove godine.

Moody's ističe da je u ocjeni NKBM-a imao u vidu nastojanje slovenske vlade da osigura pomoć vodećim bankama. Na sniženje ocjene svog boniteta očitovala se i Nova kreditna banka istaknuvši da posluje normalno i da su depoziti u njoj sigurni."Sniženje ocjene dugoročnog rizika od strane Moody'sa i pad cijene dionica NKBM-a zadnjih nekoliko dana ne utječu na redovno poslovanje NKBM-a. Banka posluje nesmetano i jamči da su sredstva u banci sigurna.", navela je Uprava NKBM-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close