MOL grupa ostvarila 1,3 mlrd. dolara EBITDA-e

Autor: Ana Blašković , 05. kolovoz 2018. u 22:01
Dnevna proizvodnja nafte i plina oko 110 tisuća barela na dan/Boris Ščitar/VL/PIX

MOL grupa podignula je plan za EBITDA-u s prethodnih 2,2 milijarde dolara na 2,4 milijarde dolara do kraja godine.

Mađarska MOL grupa u prvih šest mjeseci ostvarila je 1,3 milijardi dolara EBITDA dobiti što je na razini prošle godine, a neto dobit iznosila je 512 milijuna dolara, objavila je tvrtka u petak.

Time je MOL podignuo godišnji plan za EBITDA-u s prethodnih 2,2 na 2,4 milijarde dolara, stoji u priopćenju. EBITDA 'Upstreama' krajem lipnja dosegnula je 612 milijuna dolara, 37 posto više nego prije godinu dana i to zahvaljujući rastu cijena nafte i plina. Prosječna dnevna proizvodnja nafte i plina je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prvo polugodište 2017. na oko 110 tisuća barela ekvivalenta nafte na dan. 

 

37 posto

povećana je krajem lipnja EBITDA u 'Upstreamu' zbog većih cijena nafte i plina

Veća proizvodnja u UK
"Smanjene proizvodne količine u Mađarskoj, Hrvatskoj i Rusiji nadoknadila je povećana proizvodnja u Ujedinjenom Kraljevstvu", ističe MOL. Napominju i da je nakon pokretanja proizvodnje plina na području Catcher, ona u svibnju dosegla vrhunac s proizvedenih više od 60 tisuća barela bruto ekvivalenta nafte na dan. Čista CCS EBITDA, pokazatelj dobiti koji u obzir uzima skokove cijena sirovina, u segmentu 'Downstreama' u prvih šest mjeseci iznosila je 492 milijuna dolara, 24 posto niže na godišnjoj razini zbog visoke lanjske baze kao i nepovoljnih makro aktivnosti.  

Pad marži
Pozitivni rezultati petrokemijske proizvodnje tek su djelomično nadoknadili pad marži. U izvješću se ističe da usluge kupcima i dalje ruše rekorde pa je EBITDA u prvom polugodištu iznosila 192 milijuna dolara, 28 posto više. Taj rast posljedica je većih marži robe široke potrošnje te značajnog rasta prodaje goriva uslijed pojačane potrošnje na području srednjoistočne Europe. EBITDA plinskog segmenta dosegnula je u prvoj polovici godine 116 milijuna dolara, što je osam posto više nego u istom razdoblju lani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close