Mogući porast inflacije odgađa novi pad kamata

Trgovalo se oprezno jer je izvješće s američkog tržišta rada pokazalo da se rast zapošljavanja usporava, Foto: 
REUTERS Trgovalo se oprezno jer je izvješće s američkog tržišta rada pokazalo da se rast zapošljavanja usporava, Foto: 
REUTERS

Podaci s američke burze rada utjecali na kotacije dionica.

Na Wall Streetu su u petak cijene dionica porasle, treći dan zaredom, no trgovalo se oprezno jer je izvješće s američkog tržišta rada pokazalo da se rast zapošljavanja usporava, dok plaće rastu. Dow Jones ojačao je 69 bodova ili 0,26%, na 26.797 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,09%, na 2978 bodova.

Nasdaq indeks oslabio je 0,17% na 8103 boda. U fokusu ulagača bilo je izvješće o zapošljavanju u SAD-u koje je pokazalo da je u kolovozu broj zaposlenih povećan za 130.000, manje od 158.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa. Dok se rast zapošljavanja usporava, prosječna satnica porasla je 0,4% na mjesečnoj i 3,2 na godišnjoj razini, što bi trebalo podržati rast potrošnje, time i cijelog gospodarstva. Zato je nejasno ima li razloga za novo smanjenje ključnih kamatnih stopa Feda, nakon što su ljetos srezane za 0,25%. Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je tržište rada snažno i da će središnja banka i dalje djelovati prikladno kako bi održala rast gospodarstva.

Dodao je da ni američko ni svjetsko gospodarstvo vjerojatno neće ući u recesiju. Analitičari su podijeljeni u mišljenju ima li razloga za daljnje smanjenje kamata, pa je na tržištu vladao oprez. S obzirom na usporavanje zapošljavanja, Fed bi mogao smanjiti kamate u rujnu, no kako plaće snažno rastu, očekuje se rast potrošnje, ali i inflacije, pa se Fed može i suzdržati od toga, objašnjava Keith Buchanan iz tvrtke Globalt. U proteklom tjednu Dow Jones ojačao je 1,5%, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks porasli 1,8%. Rast indeksa drugi tjedan zaredom ponajviše se zahvaljuje nadi ulagača u popuštanje trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, nakon vijesti da će dvije strane nastaviti pregovore na visokoj razini početkom listopada.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve