Moguće smanjenje OPEC-ove proizvodnje poduprlo naftna tržišta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2014. u 16:55
Thinkstock

Cijene barela nafte na međunarodnim je tržištima u srijedu nadomak 99 dolara poduprla najava iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi mogli smanjiti proizvodnju.

Cijene barela nafte na međunarodnim je tržištima u srijedu nadomak 99 dolara poduprla najava iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi mogli smanjiti proizvodnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 25 centi u odnosu na zatvaranje tržišta u utorak, na 98,8 dolara. Jučerašnje trgovanje završio je u plusu 2,4 dolara, najvećem od 3. rujna. U istom je iznosu pala i cijena barela na američkom tržištu, klkznuvši na 94,63 dolara. Jučerašnji je dan zaključila u plusu 2,1 posto.

Početkom tjedna cijene nafte potonule su na londonskom tržištu na najnižu razinu u 26 mjeseci zbog povećane opskrbe i znakova usporavanja potražnje u Kini i Europi. Jučer je cijene poduprlo glavni tajnik OPEC-a Abdullah al-Badri izjavom da bi kartel mogao sniziti ciljanu razinu proizvodnje u idućoj godini, za 500.000 barela dnevno.

Mnogim je zemljama OPEC-a potrebno da cijene budu iznad 100 dolara kako bi uspješno podmirivale svoje proračunske potrebe. Analitičari stoga procjenjuju da bi Saudijska Arabija, najveći proizvođač OPEC-a, mogla smanjiti proizvodnju. Ako OPEC na sastanku u studenom zaista snizi ciljanu razinu proizvodnje, bit će to prvi takav potez od 2008.

"Bilo bi logično da Saudijska Arabija ograniči opskrbu", drži Michael Poulsen iz A/S Global Risk Managementa. "Moglo bi se reći da smo trenutno u sivoj zoni… dok ne uđemo u sezonu grijanja i veće potražnje za derivatima i lož uljem", dodaje.

Tržišta su trenutno dobro opskrbljena, posebno s obzirom na pojačanu proizvodnju nafte iz škriljca u SAD-u, koja je i više nego kompenzirala smanjenu opskrbu iz drugih dijelova svijeta, stvarajući ogroman višak na tržištu Atlantskog bazena i Azije.

S druge strane ulagače brinu izgledi za svjetski gospodarski rast, jaki američki dolar i predstojeći referendum o neovisnosti Škotske.

Odvojeno je OPEC danas na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte jučer iznosila 95,30 dolara, što znači da je bila 62 centa viša nego prethodnog trgovinskog dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close