MMF: nekretninski balon sve opasniji

Autor: Tomislav Pili , 12. lipanj 2014. u 22:01
Cijene u Brazilu porasle su sedam posto samo u posljednjih godinu dana/REUTERS

Trend pada cijena stanova i kuća i dalje je izražen u rubnim članicama eurozone, a uvjerljivo najjeftinije je japansko tržište.

Razvijene države sve su bliže pucanju novog nekretninskog balona što bi moglo imati devastirajuće posljedice, ocjenjuje Međunarodni monetarni fond (MMF) u studiji objavljenoj u srijedu.

Podaci MMF-a pokazuju kako su trenutne cijene nekretnina u većini država svijeta dobrano iznad povijesnih prosjeka, a to posebno vrijedi za Australiju, Belgiju, Kanadu, Norvešku i Švedsku.U Kanadi su trenutne cijene nekretnina za trećinu više od dugoročnih prosjeka u usporedbi s prihodima građana te čak 87 posto više u usporedbi sa zahtijevanim najamninama. U Velikoj Britaniji, koja je već prepoznala pregrijanost svog nekretninskog tržišta, trenutne cijene više su za 27 posto u odnosu na prihode i 38 posto u odnosu na najamnine. Ubrzanje rasta cijena još je izraženije u državama u razvoju. Tako su na godišnjoj razini cijene nekretnina na Filipinima skočile za 10 posto, u Kini za devet posto, a u Brazilu za sedam posto.

Osim toga, MMF-ov globalni nekretninski indeks i dalje ubrzava, pa je ojačao više od tri posto na godišnjoj razini. Prema navodima Min Zhua, zamjenika direktora MMF-a koje je izrekao prošloga tjedna u svom govoru u Bundesbanci, u dijelu država cijene su se oporavile nakon oštre korekcije tijekom recesije započete 2008. godine, prenosi Financial Times. "U ostalim slučajevima, cijene su nastavile rasti nakon tek umjerene korekcije u recesijskim vremenima", dodao je Zhu.U MMF-u smatraju kako je ubrzanje rasta cijena s ionako visokih razina postalo jedna od glavnih prijetnji globalnoj ekonomskoj stabilnosti, a monetarne vlasti pojedinih država, iako svjesne rastućeg problema, učinile su tek ograničeni napredak u obuzdavanju nekretninskog balona. Štoviše, većina država čini upravo suprotno, odnosno dolijeva ulje na vatru. Naime, rast cijena nekretnina usko je povezan s vrlo ekspanzivnom monetarnom politikom najvećih svjetskih središnjih banaka.

Novac koji je postao iznimno jeftin omogućuje vrlo jeftino zaduživanje, što pak vodi do sve većih cijena koje traže vlasnici i nekretninski investitori. Ipak, nije u svim dijelovima svijeta skupo kupiti krov nad glavom. Cijene nekretnina ponajviše su pale u rubnim članicama eurozone, a takav trend traje i dalje. Nekretninu u Grčkoj moguće je kupiti za prosječnih sedam posto jeftinije nego prije godinu dana, a u Italiji za 6,6 posto. Cijene nekretnina u Španjolskoj trenutno su pet posto niže nego prije godinu dana. Uvjerljivo najjeftinije je japansko tržište gdje su cijene oko 40 posto ispod povijesnih prosjeka.Zhu smatra da su alati za ograničavanje rasta cijena nekretnina još uvijek relativno novi, ali to ne može biti isprika za njihovo nekorištenje. Štoviše, većina država trebala bi ih početi koristiti čim prije. Neka od rješenja za središnje banke mogle bi biti ograničenja na stambene, odnosno hipotekarne kredite povezane s vrijednošću nekretnine, zatim viši kapitalni zahtjevi za banke koje plasiraju rizičnije stambene kredite te destimuliranje inozemne potražnje za nekretninama.

Komentirajte prvi

New Report

Close