MMF: Kineska valuta više nije podcijenjena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. svibanj 2015. u 08:59
Foto: Hina

Kineska valuta više nije podcijenjena, a premda se aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu usporavaju, ono je na putu sigurnijeg i kvalitetnijeg rasta, poručio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Kineska valuta više nije podcijenjena, a premda se aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu usporavaju, ono je na putu sigurnijeg i kvalitetnijeg rasta, poručio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

Sjedinjene Američke Države dugo su optuživale Kinu da manipulira tečajem juana, držeći ga prenisko, kako bi potaknula izvoz.

Prije je podcijenjenost tečaja bio problem, no to više nije, ocijenila je u utorak delegacija MMF-a, nakon dvotjedne posjete Kini.

"Znatno jačanje juana u posljednjih godinu dana dovelo je tečaj na razine koje više nisu podcijenjene", zaključak je delegacije, koja je poručila da bi se Kina trebala usmjeriti na uvođenje pune fleksibilnosti tečaja kako bi se vrijednost juana prilagodila rastu kineskog gospodarstva.

"Poručili smo vlastima da poduzmu rapidan napredak prema većoj fleksibilnosti tečaja, što je ključni zahtjev za velika gospodarstva, kakvo je kinesko, koje teži tržišnom određivanju cijena i brzo se integrira u globalni financijski sustav", poručila je delegacija MMF-a, koja vjeruje da bi Kina mogla uspostaviti slobodan, plivajući tečaj juana u iduće dvije do tri godine.

Peking je već prije poručio kako želi da juan postane alternativna rezervna valuta američkom dolaru.

Delegacija MMF-a komentirala je, također, usporavanje rasta kineskog gospodarstva, koje se, kako je poručila, odmiče od neodrživog trenda rasta u posljednjih desetak godina.

MMF procjenjuje da će u ovoj godini kinesko gospodarstvo porasti 6,8 posto, a iduće godine 6,25 posto.

"Kina je u tranziciji prema novoj normalnosti, sigurnijem i kvalitetnijem, premda usporenijem, rastu gospodarstva", poručio je MMF, dodajući da su promjene u gospodarstvu 'i izazvovne i nužne'. "Tržište rada i dalje je otporno, unatoč usporavanju rasta gospodarstva, što podržava rast potrošnje kućanstava", zaključuje MMF.

Komentirajte prvi

New Report

Close