MMF još jednom snizio prognozu rasta američkog gospodarstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. srpanj 2014. u 11:22
Arhivska fotografija, Foto: Goran Stanzl / Pixsell

MMF je već u lipnju smanjio procjenu rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u 2014. na 2 posto, a sada očekuje čak i sporiji rast.

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je u srijedu procjenu rasta američkog gospodarstva u ovoj godini na 1,7 posto, sporije nego što je prognozirao prije samo mjesec dana, jer je pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju bio preoštar da bi se mogao brže neutralizirati.

MMF je već u lipnju smanjio procjenu rasta najvećeg svjetskog gospodarstva u 2014. na 2 posto, a sada očekuje čak i sporiji rast. Ipak, procjenjuje da bi se rast trebao ubrzati na 3 do 3,5 posto u ostatku 2014., dok bi u iduće dvije godine mogao iznositi oko 3 posto.

"Uteg na rast zbog pada aktivnosti u prvom tromjesečju neće biti brzo neutraliziran", objavio je MMF u svojoj godišnjoj analizi gospodarstva SAD-a.

Ponajviše zbog oštre zime, američki bruto domaći proizvod potonuo je u prvom kvartalu 2,9 posto, a premda se u drugom kvartalu oporavio, rast u cijeloj godini ipak neće biti tako snažan, kao što se još nedavno procjenjivalo.

S druge strane, MMF je početkom tjedna, povisio prognozu rasta za Njemačku. Sada očekuje da će najveće europsko gospodarstvo u ovoj godini porasti za 1,9 posto, čime je povisio prijašnju prognozu od 1,7 posto.

Snažniji rast nego što se prije procjenjivalo očekuje se i u 2015., objavio je MMF, povisivši svoju prognozu s 1,6 na 1,7 posto.

No, Njemačku je teško pogodila politička kriza u Ukrajini, kao i sankcije Europske unije protiv Rusije, iz koje osigurava oko 40 posto svojih naftnih potreba. Zbog toga je MMF pozvao Berlin da poveća javne investicije za poticanje rasta te tako podupre i rast u ostalim članicama eurozone koje bilježe sporiji oporavak.

Komentirajte prvi

New Report

Close