Mladi žele više izdvajati za drugi mirovinski stup

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 17. prosinac 2016. u 11:58
Čak 75 posto smatra da se za mirovinu trebaju početi brinuti čim se zaposle/FOTOLIA

Život u mirovini bio bi sigurniji da je veća odgovornost na pojedincu, smatra 72 posto mladih.

Većina mladih, oko 75 posto, smatra da se za buduću mirovinu trebaju početi brinuti čim se zaposle ili u prvih nekoliko godina po zaposlenju.

Pritom bi rado smanjili izdvajanja u I. mirovinski stup i povećali u II. stup. Gotovo jednak udio (72 posto) smatra da bi život u mirovini bio sigurniji da je veća odgovornost za mirovinu na pojedincu. Pokazalo je to istraživanje koje je na 300-tinjak mladih između 18 i 25 godina bez formalnog radnog iskustva provela Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava. Rezultati pokazuju i da Y generacija optimistično gleda na budućnost i vjeruje u svoju sposobnost rješavanja problema. Više ih zanima doprinos društvenoj zajednici nego stjecanje novca. Novac smatraju sredstvom za ispunjenje autonomije.

 

38 posto

ispitanika od 18 i 25 godina planira štedjeti za mirovinu

U sljedećih deset godina za mirovinu planira štedjeti njih 38 posto, a 31 posto kani pokrenuti vlastiti posao. "Mladi su iskazali zrele stavove, od te generacije očekuje se puno. No, oni još nisu na tržištu rada i nemaju vlastiti dohodak pa su njihovi 'relaksirani' stavovi očekivani i vjerojatno slični stavovima mladih u drugim zemljama", prokomentirala je Maja Vehovec, znanstvena savjetnica s Ekonomskog instituta, na predstavljanju rezultata istraživanja. No, iako su to, kako kaže, dobri stavovi, na ponašanje više od njih utječe financijska pismenost koja je u Hrvatskoj na vrlo niskoj razini.  To pokazuje i podatak da manje od pet posto novozaposlenih samostalno bira mirovinski fond, a većina izbor prepušta automatizmu.

One koji su svjesni da fond treba izabrati obeshrabri činjenica da moraju osobno otići u Finu i potpisati dokument, a ne to riješiti internetom. Unatoč činjenici da Nacionalni strateški okvir financijske pismenosti predviđa provođenje programa i u školama, odgovor na pitanje kad će se to stvarno početi i provoditi ne zna nitko, pa ni Danijel Čajkovac, voditelj službe za potrošače, licenciranje, financijsku pismenost i nadzor u Ministarstvu financija. Otvoreno priznaje da dobar dio zaposlenika ministarstva treba ojačati financijske kapacitete za što su osigurali sredstva u okviru "twinning" projekta.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Mladi žele više izdvajati za drugi mirovinski stup ?…. ne razumijem kako vam nije neugodno ovako nesto javno objaviti

Mladi žele više izdvajati za drugi mirovinski stup ?

To je laž.

To žele samo oni blesavi koji nisu ništa naučili za cjelog svog školovanja.

Draga djeco , pitajte svoje roditelje i svoje bake i djedove koliko bjedne mirovine imaju i nakon što su 40 godina uplaćivali u mirovinske stupove , bez obzira radi li se to o prvom , drugom ili trećem stupu ili o poljoprivrednoj mirovini.

Tu se radi o pljački kojom se pljačkaju oni koji godinama uplaćuju a povlaštene , beneficirane , nezarađene penzije se dijele onima koji to nikako nisu zaslužili svojim uplatama.

Jeli netko djeci objasnio u što ti fondovi MORAJU ulagati 95% novaca koji će oni izdvojiti za svoje buduće mirovine?

New Report

Close