Mirovinski fondovi trpe zbog netočnih informacija HZMO-a

Autor: Tin Bašić , 20. prosinac 2010. u 22:00

Iako su prigovori na izračun mirovina posao HZMO-a, njegovi službenici upućuju stranke na obvezne mirovinske fondove

Nemate pravo na mirovinu iz II. stupa, govore referenti Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) članovima koji ne spadaju pod članak 104. Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, doznaje Poslovni dnevnik. Riječ je o građanima koji primaju jednu od posebnih vrsta mirovine, kao što je invalidska mirovina zbog profesionalne nesposobnosti, ili mirovina zbog opće nesposobnosti za rad. Građani koji pokušaju doznati neku informaciju od referenta HZMO-a, vrlo često odu kući neispunjena cilja. Neprimjereni i neprofesionalni odgovori djelatnika HZMO-a, nepoznavanje sustava (II. stupa) te optužbe da je drugi stup kriv za male mirovine, ne poznavanje osnovnih razlika između invalidske mirovine profesionalne nesposobnosti i mirovine zbog opće nesposobnosti te upućivanje na OMF kod prigovora na izračun mirovine, što je posao HZMO-a, samo su neke od primjera građana koji se obraćaju OMF-ovima kada u HZMO-u “nalete na zid”.

Tko je nadležan?
U HZMO-u pak poručuju kako nisu nadležni za poslove obveznoga mirovinskog osiguranja na temelju individualne kapitalizirane štednje (II. stup), stoga nije mjerodavan za davanje informacija vezanih uz to osiguranje. U spomenutim slučajevima riječ je o dvije vrste mirovine – invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti te invalidske mirovine zbog opće nesposobnosti za rad. U rješenjima za invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti nigdje se ne spominju sredstva iz drugog stupa ni način na koji se koriste. Članovi su zbog toga u panici da im je novac nestao. No taj novac “miruje” jer osoba nije u radnom odnosu, što nitko u tom rješenju ne spominje, što pak dovodi do velike konfuzije među članovima. Ne znaju kada imaju pravo na tu mirovinu. To pravo nastupa ili kada im se promijeni status mirovine u opću nesposobnost ili kada član navrši zakonom propisani broj godina, kažu mirovinci. No tu postoje dva slučaja – ako osiguranik ima manje od 50 godina, isplaćuje mu se mirovina iz prvog stupa. Tada mu sva sredstva koja je uplatio u II. stup “miruju”, u smislu da nema kontinuiranih uplata jer osoba nije u radnom odnosu. Kada navrši 50 godina života i stekne uvjete za opću mirovinu, sredstva iz drugog stupa, posredstvom REGOS-a, prebacuju se u odabrani MOD (mirovinsko osiguravajuće društvo) koji pored mirovine iz 1. stupa (koju isplaćuje HZMO) isplaćuje mirovinu iz drugog stupa.

U slučaju mirovine zbog opće nesposobnosti za rad također postoje dva kriterija. Prvi je kada osiguranik odlazi u mirovinu prije navršene pedesete godine života gdje prima jedinstvenu mirovinu i iz oba stupa preko HZMO-a, a sredstva iz II. stupa povlači HZMO. Odlaskom u tu vrstu mirovine nakon pedesete godine, osiguranik dobiva mirovinu iz prvog stupa, koju isplaćuje HZMO te iz II. stupa koju isplaćuje mirovinsko osiguravajuće društvo. Problemi nastaju i kada, primjerice, osoba ode u invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti i u međuvremenu joj se promijeni status u opću nesposobnost. U tom slučaju, ako osoba ima manje od 50 godina života, dobiva, prema zakonu, mirovinu isključivo preko HZMO-a (znači iz prvog stupa). U tom slučaju sredstva se prema rješenju HZMO-a isplaćuju iz međugeneracijske solidarnosti, a HZMO zadržava pravo povlačenja sredstva s osobnog računa umirovljene osobe u neodređenom razdoblju, što HZMO preko svojih jednadžbi i formula obračunava. HZMO poručuje da ako je u tom slučaju povoljnija mirovina određena samo na osnovi osiguranja u generacijskoj solidarnosti (I. stup), mirovina se određuje prema odredbama Zakona o mirovinskom osiguranju, a sredstva s osobnog računa se prenose u proračun RH i ne utječu na visinu mirovine, nego se pribrajaju ukupnim sredstvima za isplatu mirovina u sustavu generacijske solidarnosti.

Osvježavanje pamćenja
Informacije o pravu korištenja sredstava iz II. stupa obveznoga mirovinskog osiguranja su nepotpune, zaključuju mirovinci. “Primijećen je problem nekvalitetnog informiranja članova II. stupa od pojedinih zaposlenika HZMO te je zbog toga organiziran sastanak predstavnika Udruženja mirovinskih fondova i predstavnika HZMO-a. Dogovoreno je da će ubuduće rješenje iz HZMO-a sadržavati obavijest da će sredstvima iz prvog stupa biti pridodana sredstva iz drugog stupa”, poručuju iz Erste Plavih mirovinskih fondova. Ističu kako su seminari i edukacije koji su se održavali u HZMO-u na početku reforme pomalo pali u zaborav pa je potrebno osvježiti znanje pojedinih zaposlenika. Na spomenutom sastanku, koji su organizirali Hanfa i HGK, zaključeno je kako će HZMO informirati Udruženje čim završi proces obnove informatičkog sustava. HZMO će elektroničkom poštom podsjetiti svoje zaposlenike o već provedenoj edukaciji te apelirati da zaposlenici primjenjuju brošuru i podsjetnik u svakodnevnom radu. Također se mora nastaviti s periodičkim kontaktima između HZMO i Udruženja, a osobito kada će zakonodavac pristupiti izradi izmjena i dopuna zakona koji propisuju mirovinsku tematiku. Kako nam kažu mirovinci, upravo je i zakon jedan od kamena spoticanja. Naime, zakon je krut i njegove stavke detaljno ne definiraju svaki postupak.

Problemi:
– u rješenjima za invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti nigdje se ne spominju sredstva iz II. stupa ni način korištenja
– u rješenjima za mirovinu (članovima koji odlaze u mirovinu prije navršene pedesete godine života zbog opće nesposobnosti) nigdje se ne spominju sredstva iz II. stupa ni način njihova korištenja (povlačenje sredstva)

Pojašnjenje:

Invalidska mirovina zbog profesionalne nesposobnosti
– mirovina samo iz I. stupa, bez obzira na godine života

Invalidska mirovina zbog opće nesposobnosti
– prije navršene pedesete godine života – jedinstvena mirovina iz I. i II. stupa preko HZMO-a (sredstva iz II. stupa – povlači HZMO)
– poslije navršene pedesete godine života
mirovinu iz I. stupa isplaćuje HZMO, a mirovinu iz II. stupa isplaćuje MOD

Prilagodba

Čekanje rješenja
Kako HZMO kontrolira isplatu desetke vrsta mirovina, od početka mirovinske reforme nisu se još tehnički prilagodili. Kako nam kažu mirovinici, dogovori su u tijeku i nadaju se kako će ovaj problem, koji se vuče još od prvih isplata mirovina, riješiti do kraja godine. Iz HZMO-a kažu pak kako je njihov sustav u potpunosti prilagođen poslovnim procesima Zavoda te se neprestano prilagođava i osuvremenjuje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sve lijepo rečeno u ovom članku a “službenici HZMO” ne znaju postupati. neće biti da en znaju nego NE SMIJU!

New Report

Close