Mirovinski fondovi na Škegrinom fondu gube 63 milijuna kuna

Autor: Tin Bašić , 12. kolovoz 2013. u 22:00
Borislav Škegro osnovao je nekretninski fond 2008./P. Glebov/PXL

Četiri OMF-a zajedno drže 35 posto fonda trenutne tržišne vrijednosti 14,73 milijuna.

Svi mirovinski fondovi Raiffeisena u idućih godinu dana moraju prodati sve dionice Quaestus nekretnina.

Odlučilo je tako Upravno vijeće Hanfe na prošlotjednoj sjednici. Prema dostupnim podacima središnjeg depozitorija, samo RBA obvezni mirovinski fond u svom porfelju ima 220.000 dionica tog bivšeg nekretninskog fonda i najveći je dioničar. Budući da je po sili zakona Quaestus nekretnine 1. srpnja prestao biti fond i postao dioničko društvo, automatski se primjenjuje Hanfin pravilnik o ograničenjima ulaganja mirovinskih fondova. Između ostaloga, Pravilnik kaže da mirovinski fondovi ne smiju ulagati u kompanije koje vrijede manje od 300 milijuna kuna.

Quaestus nekretnine na burzi ima tržišnu vrijednost od samo 42,85 milijuna kuna. No, nije jasno zašto Hanfa nije istu odluku donijela i za ostale mirovinske fondove koji su također dioničari Quaestus nekretnina. Iz Hanfe su nam samo poručili da su OMF-u roku od 6 mjeseci od povrede zakonskih odredbi dužni uskladiti svoja ulaganja.Podaci SKDD-a pokazuju da je drugi po veličini dioničar Quaestus nekretnina Erste Plavi fond koji ima nešto više od 205.000 dionica, što je udjel od od 9,11 posto. Slijedi PBZ/CO sa 200.000 dionica te AZ fond sa 150.000 dionica. I to su pozicije koje OMF-ovi više manje drže od kada je fond osnovan 2008. godine. U prospektu Quaestus nekretnina, koji je izdan prilikom listanja dionica na Zagrebačku burzu u travnju 2008. godine, stoji kako je RBA fond kupio 200.000 tih dionica.

Dakle u od tada je dokupio dodatnih 25.000 komada. PBZ/CO i AZ fond nisu mijenjali pozicije, dok je Erste Plavi dionice kupio u kolovozu 2009. godine. Uzme li se da su fondovi stjecali dionice Quaestusa po 100 kuna po komadu (Erste je kupovao za manje, oko 80 kuna, op.a) i usporedi li se sadašnja cijena tih dionica, ispada da četiri mirovinca gube 63,24 milijuna kuna. Četiri OMF-a zajedno drže gotovo 35 posto fonda trenutne tržišne vrijednosti 14,73 milijuna kuna. Uzme li se spomenuta cijena od 100 kuna po dionici, taj udio mirovinaca prije pet godina vrijedio je 78,07 milijuna. 

Quaestus Nekretnine

Kratka povijest fonda

  • siječanj 2008. – Hanfa odobrava Quaestus investu osnivanje nekretninskog fonda
  • travanj 2008. – dionice uvrštene na Zagrebačku burzu
  • svibanj 2009. – Hanfa nalaže fondu usklađenje imovine 
  • siječanj 2011. – fond mora prodati sve obveznice i komercijalne zapise Metroneta i obveznice Hospitalije. Quaestus Investu je zabranjeno raspolaganje imovinom fondao veljača 2011. – Borislav Škegro tuži Hanfu Upravnom sudu
  • rujan 2011. – Hanfa na godinu dana oduzima licenciju Quaestus Investu
  • studeni 2011. – Fima Invest preuzela upravljanje fondom
  • kolovoz 2012. – pokrenuta likvidacija fonda
  • rujan 2012. – Visoki upravni sud poništio rješenje Hanfe kojim je oduzeta licencija Quaestus Investu
  • srpanj 2013. – Quaestus nekretnine presao biti fond

Komentari (17)
Pogledajte sve

https://www.ivicatodoric.hr/blog/novosti/arhitekt-kriminalne-operacije

@ domach1984 – da ne misliš da podcjenjujem, ali nemre se HBS primjenjivat u RH gdje stvarno moraš imat utakmica u nogama i znanja koja ti daju širinu ako hoćeš radit takav posao! Svašta sam prošao, a još uvijek mislim da puno trebam učit! Njihovi rezultati mi govore da osim poze i par tzv. diploma nema ničega. Ono u čemu su dobri su kombinacije sumnjive provinijencije, a to ovom društvu ne treba!

“Najjači” Škegrin deal (iako ne po volumenu) je kupnja udjela u Tvornici Tesktila Trgovišće doo i čupanje kombinacijom svog frendića Klička iz go.vana…..

Mirovinci kupuju jedni od drugih domaće smeće… Ne smiju rizično investirati, recimo u Apple ili naftu. Ali smiju svake godine uzeti postotak za upravljanje, bez obzira je li pokriven rastom imovine ili je odrezan od uplaćene glavnice. Ček, ček, tko je ono donio takve zakone?

…bio je whiskey, znas da Hrvati vole ili whiskey ili cognac. Ali tri puta se je okrenuo, da bude siguran, dali ga netko gleda, prije nego sto je bocu spremio pod kaput.
Po tome cu ga jedino pamtiti.
Sorry, znam da nije komentar na temu!

New Report

Close