Mirovincima prepolovljena dobit

Autor: Tin Bašić , 07. kolovoz 2012. u 22:00

Četiri su društva od fondova uzela ukupno 96,72 milijuna kuna naknade: AZ je uzeo najviše, a Erste najmanje

Društva koja upravljaju obveznim mirovinskim fondovima u prvoj polovici ove godine zaradila su upola manje nego prošle. Ukupna dobit četiriju društava u prvih šest mjeseci iznosila je ukupno 47,39 milijuna kuna. U isto vrijeme lani, ta je dobit bila ukupno 90,97 milijuna. Prema podacima koja su sva četiri društva objavila na svojim internetskim stranicama, najveću ukupnu dobit i dalje ima AZ društvo za upravljanje OMF-om. U prvih šest mjeseci zaradio je 21,48 milijuna kuna. No, to društvo ujedno ima i najveći pad dobiti u apsolutnom iznosu. Za razliku od prošle godine, kada je ukupna dobit bila 36,85 milijuna kuna, ove godine ona je 15,37 milijuna kuna manja.

Imovina sve veća
Nešto manji pad dobiti ima Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondom. Prva polovica godine za 14,75 milijuna kuna je manja nego u isto vrijeme lani. Naime, to je društvo ove godine zaradilo 14,7 milijuna kuna, dok je prošle godine dobit iznosila 29,45 milijuna. Najveći pad ukupne dobiti u relativnom iznosu imalo je društvo koje upravlja PBZ/CO mirovinskim fondom. Pad je iznosio 53,99 posto, a dobit je bila 6,45 milijuna kuna, dok je lani u isto vrijeme bila 14,02 milijuna. Unatoč tomu što se imovina četiriju obveznih mirovinskih fondova svake godine povećava, prvenstveno zbog uplata svojih članova, te promjena vrijednosti dionica i obveznica u njihovim portfeljima, ta bi društva trebala više zarađivati, no to se ne događa. Naime, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga na kraju svake godine donosi odluku koja propisuje visinu naknade koju fondovi mogu uplaćivati svojim upraviteljima.

Naknade sve manje
Ta se naknada svake godine smanjuje. Za ovu godinu, naknada iznosi 0,45 posto od ukupne imovine obveznog mirovinskog fonda. Zbog toga, četiri su društva od fondova uzela ukupno 96,72 milijuna kuna naknade. Najviše je naplatilo društvo AZ (39,05 milijuna), slijedi RBA sa 28,8 milijuna, PBZ Croatia osiguranje sa 16,12 milijuna te Erste sa 12,75 milijuna kuna. U isto vijeme prošle godine, četiri su društva naplatila ukupno 123,75 milijuna kuna. No, iako je lani ukupna imovina četiriju obveznih mirovinskih fondova bila 4,4 milijarde kuna manja, naknada je pak bila viša. Iznosila je 0,65 posto od ukupne imovine fonda, stoga je i uplaćena naknada u konačnici bila viša. Naknada je, primjerice 2004. godine iznosila 1,2 posto imovine fonda, 2007. 0,95 posto i od tada se prema dostupnim podacima svake godine smanjuje – 2008. bila je 0,85%, godine iza 0,80%, 2009. 0,75%, dok je 2010. iznosila 0,75%. Ako je suditi prema dosadašnjem kretanju naknade, može se očekivati da će Hanfa ponovno pred kraj godine donijeti odluku i smanjiti ju. To će društvima koja upravljaju obveznim mirovinskim fondovima smanjiti prihode, a na kraju samim time i dobit.

Zadnje brojke

Ukupna imovina 45,25 milijardi kuna
Ukupna imovina četiriju obveznih mirovinskih fondova na kraju lipnja iznosila je 45,25 milijardi kuna, što je 10,77% više nego u isto vrijeme lani kada je iznosila 40,85 milijardi. Najveću ukupnu imovinu ima AZ OMF koja iznosi 18,37 milijardi kuna. Slijedi RBA OMF sa 13,37 milijardi kuna imovine, PBZ/CO sa 7,54 milijardi dok je na posljednjem mjestu Erste Plavi fond koji ima 5,96 milijardi kuna.

Komentari (4)
Pogledajte sve

S obzirom na stanje ekonomije (pad vrijednosti vecine klasa imovine) i nekompetenciju managera mirovinskih fondova ovi rezultati i nisu tako losi- zapravo , rezultati bi trebali biti i jos puno gori.


poslao moj jedan prijatelj upit u jedan od fondova, pa pitao da li je netko odgovarao za "sulude" ideje fond managera koji su donijeli odluke da kupuju dionice Magme po 300-350 kuna, iako je i laicima bilo jasno da je to previsoka cijena tada bila, a sad je cijena 0,60-0,70 lipa. pa mu odgovorili da se sve radi po zakonu i da HANFA kontrolira sve, a da pojedina ulaganja ne mogu komentirati jer je to poslovna tajna.

Bitno da se uredno naknade i nagrade uzimaju za takve grandiozne odluke, još vjerovatno imaju i klauzule u ugovorima kojima se određuju milijunske odštete ako ih neko krivo pogleda od tih mirovinskih obveznika

OMF vode strogo računa o svojim klijentima, stoga svjesni da veliki broj starijih ljudi ima dječju pamet, oni su odlučili na njihovo veliko zadovoljstvo ulagati u igračke, sada mogu preuzeti od Fižulića prostor i otvoriti dom za stare i nemoćne, vodeći računa da veliki broj starije populacije ima problema sa razinom šećera, nisu se odvažili za ulaganje u Viro, neka igre traju

poslao moj jedan prijatelj upit u jedan od fondova, pa pitao da li je netko odgovarao za “sulude” ideje fond managera koji su donijeli odluke da kupuju dionice Magme po 300-350 kuna, iako je i laicima bilo jasno da je to previsoka cijena tada bila, a sad je cijena 0,60-0,70 lipa. pa mu odgovorili da se sve radi po zakonu i da HANFA kontrolira sve, a da pojedina ulaganja ne mogu komentirati jer je to poslovna tajna.

Bitno da se uredno naknade i nagrade uzimaju za takve grandiozne odluke, još vjerovatno imaju i klauzule u ugovorima kojima se određuju milijunske odštete ako ih neko krivo pogleda od tih mirovinskih obveznika

New Report

Close