Mirovincima će ograničiti ulaganja u novčane fondove

Autor: Ana Blašković , 14. travanj 2014. u 10:35
Europski povjerenik Joaquin Almunia/FOTO

Najavljene mjere Europske komisije namijenjene borbi protiv bankarstva u sjeni mogle bi znatno povećati rizik poslovanja mirovinskih fondova.

Uz sve glasnije najave o zamrzavanju drugog stupa za rješavanje deficita državnih financija, mirovinskim fondovima probleme najavljuje Bruxelles.

U sklopu borbe protiv bankarstva u sjeni Europska komisija predložila je izmjene regulatornog okvira novčanih fondova, no zatezanje pravila prijeti većim rizikom i manjim prinosima.Asocijacija Pensions Europe, koja zastupa interese 80 milijuna osiguranika i njihovih 3,5 trilijuna eura budućih mirovina, ističe da bi nova pravila mogla ograničiti ulaganja i otežati poslovanje. Upozoravaju da fondovi na novčanom tržištu upravljaju likvidnošću, uvijek imajući zalihu za isplate mirovina, povrate doprinosa i za iznenadne situacije.

 

691milijun

kuna iznosi 'gotovinska' imovina domaćih mirovinskih fondova

Na novčano tržište posebno su okrenuti manji fondovi koji ne koriste sustav globalnih repo ugovora. "Bojimo se da će predložena regulativa demotivirati mirovinske fondove na te vrste investicija. U tom slučaju bit će potrebno razmotriti alternative repo tržišta i bankovnih depozita što fondove i menadžment izrazito izlaže samo jednoj strani. To može imati negativne posljedice na rizik i prinose pa tako predložena regulativa, paradoksalno, može povećati rizik mirovinskim fondovima", upozoravaju.

No, regulatorno stezanje tu ne staje; osim novčanih fondova, u pripremi su novi propisi o izvedenicama i porezu na financijske transakcije koji će biti dodatni uteg oko vrata.U domaća četiri obavezna mirovinska fonda štednja je dosegnula gotovo 61 milijardu kuna čijem sirenskom zovu teško odolijeva vječno prazna državna blagajna. Većina portfelja ionako je uložena je u državni dug kroz obveznice (72 posto), a na 'cash' pozicijama spremno je gotovo 691 milijun kuna ili 1,1 posto imovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close