Ministarstvo financija SAD-a izgubilo kredibilitet

Autor: Tomislav Pili , 05. listopad 2009. u 22:00

Država je prema građanima trebala biti otvorenija

Američko ministarstvo financija izgubilo je javni kredibilitet kada je tvrdilo da je financijska injekcija od 700 milijardi dolara ozdravila bankarski sektor. Tu je tezu u svom izvješću naveo Neil Barofsky, glavni inspektor programa TARP. Izvješće je objavljeno u ponedjeljak, a Barofsky u njemu tvrdi da je “ministarstvo financija možda stvorilo nerealna očekivanja u vezi s institucionalnim uvjetima i njihove sposobnosti za povećanje kreditiranja”. Prema njegovu mišljenju, ministarstvo financija, ali i program TARP, izgubili su kredibilitet kada razina kreditiranja zapravo nije porasla i kada su određeni događaji, poput daljnjih financijskih injekcija za Citigroup i Bank of America, pokazali kako banke ipak nisu stabilizirale poslovanje.

Bez dokaza
Glavni inspektor TARP-a u svom je izvješću napisao kako je ministarstvo financija trebalo biti otvorenije prema potencijalnim financijskim problemima najvećih banaka nakon što je startao program TARP. Barofsky je također naveo kako nisu pronađeni dokazi da su državni dužnosnici radili pritisak na Bank of America kako bi ta banka što prije dovršila svoje spajanje s Merrill Lynchom. Pritom je ciljao na bivšeg ministra financija Henryja Paulsona te šefa Saveznih rezervi Bena Bernankea.

Pritisak na spajanje
Naime, u prosincu prošle godine Bank of America je želio odustati od preuzimanja posrnulog Merrill Lyncha čiji su gubici rasli eksponencijalnom brzinom. Bernanke i Paulson su zagovarali preuzimanje Merrilla, a u tu svrhu su “iskrcali” 20 milijardi proračunskih dolara. “Savezni su dužnosnici tako postupili zbog svoje zabrinutosti stanjem financijskog sektora u cjelini”, smatra glavni inspektor Barofsky. “Paulson i Bernanke su vjerovali da se krhki financijski sustav može dodatno destabilizirati ako propadne spajanje problematičnog Merrill Lyncha i Bank of America”, zaključuje se u izvješću.

Kadrovi

Bernanke stabilan, Paulson odletio
Ben Bernanke nalazi se na čelu Saveznih rezervi već drugi mandat nakon što mu je, osim bivšeg predsjednika Georgea Busha, povjerenje darovao i Barack Obama. Henry Paulson nije bio takve sreće pa ga je na čelu američkog ministarstva financija, s dolaskom Obame na predsjedničku poziciju, zamijenio Timothy Geithner.

Komentirajte prvi

New Report

Close