‘Ministarstvo financija manipulira javnošću’

Autor: Tin Bašić , 21. listopad 2013. u 18:24
Ministar Slavko Linić ne odustaje od ukidanja poticaja/Patrik Maček/PIXSELL

Nedostaje dio originalnog dokumenta u kojem Svjetska banka predlaže provođenje dodatnih analiza potrebnih za donošenje zaključaka.

Tekst objavljen na stranicama Ministarstva financija ne predstavlja studiju Svjetske banke, niti je riječ o analizi sustava stambene štednje, tvrde iz stambenih štedionica.

"Riječ je o pismu namjere sa sastanka Ministarstva financija i Svjetske banke, održanog 11. i 12. srpnja, na kojem je Svjetska banka ponudila Ministarstvu financija suradnju na analizi sustava stambene štednje. U dokumentu objavljenom na internetskim stranicama Ministarstva nedostaje dio originalnog dokumenta u kojem Svjetska banka predlaže provođenje dodatnih analiza potrebnih za donošenje zaključaka u trajanju od 18 tjedana", poručuju iz Prve stambene štedionice. Poslovni dnevnik posjeduje cjeloviti dokument i u njemu, između ostaloga, stoji da je "potreban dodatni analitički rad kako bi se predložile detaljnije preporuke različitih alternativa restrukturiranja sustava".

 

2modula

sadržavao bi prijedlog programa Svjetske banke koji će tek izradili za Ministarstvo

"U ovom dijelu navode se ciljevi, djelokrug rada, isporuka i rokovi budućega rada, a sve to na temelju razgovora između misije Svjetske banke i Ministarstva financija", stoji u dokumentu. Objavljeni dio dokumenta koji se nalazi na stranicama Ministarstva namijenjen je za javnost, dok ostatak nije, saznaje Poslovni dnevnik. Kontaktirali smo ured Svjetske banke u Zagrebu koji nam je to i potvrdio, ali nisu htjeli više komentirati ovaj slučaj. Naime, ono što je Ministarstvo objavilo nameće potpuno drugačije zaključke od onoga što je napisano u originalnom dokumentu. U neobjavljenom dijelu stoji da je cilj prijedloga stručnjaka Svjetske banke "savjetovati Ministarstvo financija kako restrukturirati sustav stambene štednje". Predloženi program rada će, stoji u dokumentu, pružiti podršku vlastima da analiziraju različite alternative.

"Predloženi savjetodavni program bit će sastavljen od dva modula koji će biti dizajnirani tako da se provode jedno za drugim. Prvi modul podrazumijeva inicijalnu analizu za drugi razvojni modul koji će se fokusirati na preporuke", jasno piše u dokumentu Svjetske banke. Inicijalna analiza podrazumijeva dobivanje svih za sustav stambene štednje specifičnih informacija i relevantnih međunarodnih iskustava. Savjetodavni program Svjetske banke stoga bi Ministarstvu financija preporučilo rješenja oko subvencija i poticaja u kontekstu strategije stambenog financiranja.

"Tehnička pomoć analizirat će pogodnosti održavanja postojećeg sustava temeljem stanja stambenog financiranja u Hrvatskoj i ciljeva Vlade. Tim Svjetske banke oslonit će se na međunarodna iskustva prilikom preporuke različitih opcija i načina djelovanja", stoji u dokumentu. Preporuke Ministarstvu financija sadržavale bi i alternative koje bi minimalizirale utjecaj na sektor stambene štednje. "Savjetodavni program osigurat će ministarstvu stratešku analizu dostupnih opcija, utvrditi troškove i korist za svaki od prijedloga za pristup stambenom financiranju kao i prijedloge za održivost sektora stambene štednje", zaključuje se u dokumentu. 

Zdravko Anđel, Wüstenrot

Smatrate li da je Ministarstvo financija skočilo sebi u usta?
Pozivanje na "studiju" Svjetske banke je evidentan pokušaj zlonamjernog manipuliranja javnosti zbog kojega bi u zemljama razvijene demokracije odgovorni zasigurno snosili posljedice. Jedinim zaključkom koji sadrži dopis Svjetske banke upozorava se Ministarstvo financija da ne smije na brzinu ukinuti poticaje. 

Zašto ministar Linić, po vašem mišljenju, silno želi ukinuti poticajna sredstva? 
To je pitanje na koje, mislim, nitko ne zna pravi odgovor. Očigledno je da je u pozadini nešto drugo što se ne smije javnosti obznaniti, a neposredni cilj je iskorijeniti stambena štednju u Hrvatskoj, bez obzira na benefite koje ima upravo za državni proračun, a za koji je ministar odgovoran.

Tko će pobijediti u ovoj borbi? Štedionice ili Linić?
Nadamo da će na kraju ipak prevladati razum. Šteta od ukidanja stambena štednje bila bi velika. Svjesni smo da živimo u teškim gospodarskim prilikama i u tom smislu pripremili smo prijedlog izmjena Zakona koji bi sustav učinio još efikasnijim bez dodatnih troškova, a sada u ministru Liniću nismo našle partnera za razgovor.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ministarstvo Harača radi svoj posao.
Ako Vam se ne svidja pronadjite stranku u Saboru i promijenite zakon.
Po mogucnosti pronadjite vladajucu stranku ili onu pri Vlasti.

I to je vijest?

New Report

Close