Metals banka skinuta s A kotacije u Beogradu

Autor: Mirko Vid Mlakar , 30. listopad 2008. u 00:00

Najavljena ‘Srpska banka’ koja bi trebala biti osnovana u Hrvatskoj računala je na Metals banku kao partnera

Prema svemu sudeći, novosadska Metals banka, na koju najavljena “Srpska banka” u Hrvatskoj računa kao na sigurnog partnera više neće biti na najvišoj kotaciji Beogradske burze.

Nakon utvrđenih probleme s likvidnošću prošli je tjedan Narodna banka Srbije uvela prinudnu Upravu u banku koja se smatrala jednom od najstabilnijih novčarskih ustanova u Srbiji, a u srijedu je stupilo na snagu rješenje Komisije Beogradske burze za kotaciju o isključenju iz A kotacije te privremenoj obustavi trgovanja dionicama. Kako je za Poslovni dnevnik izjavila Svetlana Cerović, glasnogovornica srpskog tržišta kapitala, do toga je došlo zato što dinamika događaja vezanih za poslovanje Metals banke nije bila popraćena izvještavanjem burze u skladu s aktima burze i ugovorom zaključenim s burzom. Svetlana Cerović nam je objasnila da, ako Metals banka uputi žalbu na isključenje s A kotacije, za najviše mjesec dana Upravni odbor burze mora odlučiti o tome hoće li dionica prijeći u nižu kotaciju, na trgovanje izvan burze ili će biti u potpunosti isključena s tržišta. Očito burza Metals banci toliko zamjera nepoštovanje obveze javnog objavljivanja informacija da glasnogovornica, koja tvrdi da “do sada nije bilo ovakvih situacija na tržištu burze”, uopće ne računa na povratak Novosađana u A kotaciju. U rješenju Komisije za kotaciju stoji da je trgovanje obustavljeno do okončanja postupka odlučivanja o isključenju dionice iz “Prime marketa”, a radi zaštite interesa i sigurnosti sudionika u trgovanju i sprečavanja narušavanja povjerenja u trgovinu vrijednosnicama. Komisija Beogradske burze odlučila je dionicu, koja je u utorak bila na povijesnom minimumu, privremeno uključiti na izvanburzovno tržište, a dio srpskih analitičara rješenje Komisije za kotacije smatra prestrogim. Najvjerojatnije će Upravni odbor odlučiti o trajnom nižem pozicioniranju dionice Metals banke.

Činjenice

Kretanje vrijednosnice
Dionica Metals banke na srpskom financijskom tržištu je od prosinca 2006. godine kada je bila uključena u tzv. kontinuirano trgovanje. Najvišu cijenu – 68.979 dinara – dionica je postigla 4. travnja 2007., a najniža je bila 28. listopada 2008., 7773 dinara.
Samo 4 dionice u A kotaciji
Metals banka iz Novog Sada je od kraja kolovoza ušla u A kotaciju srpskog financijskog tržišta, čime je ta novčarska institucija postala četvrta tvrtka na tzv. prime marketu Beogradske burze, poslije pirotskog Tigra, beogradskog Energoprojekt Holdinga i Soja proteina iz Bečeja. Pritom je jedina banka na A kotaciji.

Komentirajte prvi

New Report

Close