Merkel ‘uzburkala duhove’ europskog summita

Autor: Marina Biluš , 18. listopad 2012. u 22:00
Angela Merkel je prije odlaska na summit održala govor u njemačkom parlamentu

I prije nego li se zaputila u Bruxelles, kancelarka je predložila da EU dobije punu kontrolu nad nacionalnim proračunima te rekla ‘ne’ požurivanju bankarske unije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pobrinula se da prvi dan dvodnevnoga europskog sastanka na vrhu ne prođe bez iznenađenja. I prije negoli se zaputila u Bruxelles, izazvala je popriličnu dramu svojim obraćanjem njemačkim parlamentarcima zatraživši da se Europskoj uniji dodijeli mogućnost stroge kontrole nad nacionalnim proračunima zemalja članica.

"EU treba imati pravo na intervenciju, povjerenik za gospodarstvo morao bi moći staviti veto na pojedine proračune i vrati ih nacionalnim parlamentarcima", prenosi BBC njezine riječi. "Zapakiravši" prijedlog u inicijativu za osnivanje još jednoga kriznog fonda koji bi bio namijenjen jačanju kompetitivnosti slabijih država, Merkel je priznala da će se mnogi opirati ideji o strogom nadziranju nacionalnih budžeta. "To me začuđuje", rekla je. Račune je europskim liderima koji su se okupili u Bruxellesu pomrsila i odbijanjem da pristane na žurno formiranje bankarske unije, što je i osnovna tema ovoga sastanka na vrhu. "Složiti se samo sa zakonskom procedurom zajedničke bankarske supervizije nije dovoljno.

Novi se sustav mora pokazati učinkovitim prije nego se poduzme sljedeći korak – odobravanje izravne pomoći bankama iz kriznih fondova", zaključila je u Berlinu. Sve to dodatno će potpiriti nesuglasice među europskim čelnicima, a najviše će naljutiti francuskog predsjednika F. Hollandea, koji je nakon dolaska na summit izjavio: "Jedina tema kojom ćemo se baviti su bankarska unija i zajednički nadzor koji mora početi krajem godine. Fiskalna unija nije tema ovog summita".

Olli Rehn

'Politička volja je na testu'

Uoči početka summita europski povjerenik za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn i sam je pozvao na žurno pokretanje zajedničkoga bankarskog nadzora kao preduvjeta za bankarsku uniju. "To je presudno za rekapitalizaciju banaka, a ona je pak kritična za prekidanje dužničke omče između država i kreditora. Vjerujem da možemo sve provesti do kraja godine, ali to je sad pitanje političke volje. Ona je danas na testu."

Komentirajte prvi

New Report

Close