Mercator najskuplje plaća upravu i nadzorni odbor od slovenskih tvrtki

Autor: Igor Vukić , 25. listopad 2007. u 06:30

KD Holding ostvario najveću dobit u odnosu na novac uložen u nagrade upravi i nadzornom odboru

Najveće slovensko maloprodajno poduzeće Mercator imalo je u 2005. i 2006. najveće troškove upravljanja među 75 najvećih dioničkih društava obuhvaćenih istraživanjem koje je naručilo slovensko udruženje članova nadzornih odbora, a proveli znanstvenici s ljubljanskog Ekonomskog fakulteta. Dioničari Mercatora svojoj su upravi i nadzornom odboru raspodijelili gotovo 2,3 milijuna eura u 2006. i oko 2,5 milijuna eura u godini prije. Tome treba dodati i visoke troškove isplaćenih otpremnina. U 2005. isplaćeno je 411.700 eura, a lani čak 1,32 milijuna eura, piše list Dnevnik. Iza Mercatora je Krka iz Novog Mesta, koja je za primanja svog vodstva namijenila 2,2 milijuna eura u 2005. i 1,79 milijuna eura u 2006. Telekom Slovenije je svoja upravna tijela u 2006. platio ukupno 1,56 milijuna eura, Sava iz Kranja isplatila je 1,22 milijuna eura. Velenjsko Gorenje na petom je mjestu među kompanijama koje su svojem vrhu podijelile plaće i nagrade veće od milijun eura.

NO najskuplji u Savi
Ukupna primanja članova uprava i nadzornih odbora (u što su ubrojene fiksne plaće, bonusi i drugi izvanredni dodaci) ipak su lani. za 0,32 posto manji nego u 2005., izjavila je Dnevniku Sergeja Slapničar, istraživačica s Ekonomskog fakulteta. Pri tome su se naknade članovima NO smanjile 1,02 posto. Najviši trošak nadzora u 2005. imala je Sava gdje su članovi nadzornog odbora ukupno dobili 321.983 eura. U 2006. najbolje su prošli nadzornici u Krki te ubrali 315.390 eura. Istraživači su ustanovili da su se znatno smanjili ukupni iznosi za varijabilne dijelove naknada. Bonusi i dodaci inače su na relativno niskoj razini, što, prema riječima Slapničar, otvara pitanje mogu li kompanije primjereno motivirati upravne organe da bolje obavljaju svoj posao. Istraživanjem se pokušala ustanoviti veza između “troška motivacije” i uspješnosti pojedine tvrtke.




Vodeći KD Holding
Za potrebe analize tvrtke su podijeljene na pet razreda prema visini dobiti. U 2005. je usporedo s postignutim rezultatima tvrtki rasla i visina prosječnih primanja i članova uprava i članova NO-a. Sličan trend nastavljen je i lani. Istraživanje je ustanovilo da je Telekom Slovenije u 2005. na jedan euro raspoređen na trošak upravljanja ostvario 84,46 eura čistog profita. Slijedi Luka Kopar sa 81,95 i Lesnina sa 68,96 eura dobiti. Na taj su način istraživači ustanovili “indeks poslovnog uspjeha” koji omogućava usporedbu troškova uprave i rezultata među tvrtkama. U 2006. indeks je bio najveći kod KD Holdinga, koji je na jedan euro potrošen na upravu ostvario 151,86 eura čiste dobiti. Druga je Pivovara Laško (69,89 eura). Treći je Telekom Slovenije sa 66,21 eura dobiti.

Triglav za makedonski Vardar dao 29,5 milijuna eura

Osiguravateljska tvrtka Triglav platit će za 75-postotni udjel u skopskom Vardaru oko 29,5 milijuna eura, službeno je objavio Triglav. Nagađanja su prije objave rasla i do 40 milijuna eura. Andrej Kocič, direktor Triglava, kaže da je nakon šest mjeseci pregovora postigao dogovor s menadžerima Vardara koji posjeduju većinski udjel. Menadžerima će ostati 15 posto dionica, a ostatak posjeduju druge fizičke i pravne osobe. Ugovor je potpisan s direktorom Vardara Stojanom Klopčevskim, najvećim dosadašnjim dioničarom, koji će i dalje biti direktor. Kuloari su tvrdili da su menadžeri Vardara prijetili da će otići iz tvrtke i odvesti najveće klijente, ali Kocič tvrdi da je postigao zadovoljavajući dogovor i da je menadžere vezao za Vardar u sljedećem srednjoročnom razdoblju.

Komentirajte prvi

New Report

Close