Marić ne želi o presudi VTS-a za franke

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2018. u 21:59
Sud potvrdio ništetnost valutne klauzule u CHF/ DuŠko Jaramaz/PIXSELL

Nakon odluke VTS-a nejasno odnosi li se presuda i na konvertirane kredite.

Ministarstvo financija na čelu sa Zdravkom Marićem ne želi iznositi stav o presudi Visokog trgovačkog suda u slučaju franak već smatra da će se odluka uzeti u obzir u pojedinačnim sudskim predmetima.

"Vezano za objavu odluke VTS-a od 14. lipnja u slučaju franak kojom je potvrđena presuda Trgovačkog suda u Zagrebu da su tužene banke povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita zaključujući ugovore o kreditima s ništetnom ugovornom odredbom tako da je ugovorena valuta uz koju je vezana glavnica švicarski franak, mišljenja smo da će njezin učinak biti vidljiv prilikom odlučivanja u pojedinačnim sudskim predmetima cijeneći konkretne činjenice svakog pojedinog slučaja", ističu dodajući da bi se bilo kakav komentar mogao tumačiti kao utjecaj i/ili pritisak na sud. 

Nakon odluke VTS-a pojavile su se različite interpretacije, među ostalim i na konvertirane kredite.

Udruga Franak preporučila pokretanje sudskih postupaka protiv banaka smatrajući da pravo na tužbu imaju i oni koji su konvertirali kredite. Hrvatska udruga banaka i Raiffeisen banka očekivano, suprotnog su mišljenja da se presuda u dijelu ništetnosti valutne klauzule kod kredita CHF, ne odnosi na konvertirane kredite.

"Konverzijom koja je provedena na trošak banaka, već je izjednačena pozicija korisnika CHF kredita s onima koji su kredite podizali uz valutnu klauzulu u eurima", kažu u HUB-u.  

Komentirajte prvi

New Report

Close