Marić: Mjere za oživljavanje burze

Foto: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prijedlog Zakona o tržištu kapitala, osmog od neovisnosti, Vlada uputila u Sabor.

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je kazao da se prijedlogom novog Zakona o tržištu kapitala (ZTK) želi, među ostalim, otvoriti mogućnost za lakše financiranje malih i srednjih poduzetnika, a najavio je i da će Ministarstvo raditi na mjerama za oživljavanje domaćeg tržišta kapitala. Vlada je sa sjednice u četvrtak uputila u Sabor prijedlog ZTK, kojim se u domaće zakonodavstvo uvode europske direktive o financijskom tržištu s ciljem dodatnog povećanja transparentnosti i zaštite ulagača. Marić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade kazao da je riječ o opsežnom zakonu, sa 739 članaka.

“To je, koliko pamtim, sigurno najveći - 15 direktiva, 9 uredbi koje su implementirane u njega. A zapravo glavna i ključna odrednica je čuvena MiFID II direktiva, koju smo bili u obvezi implementirati, no trebalo je određeno vrijeme da se sve analizira i prevede u naš pravni sustav”, istaknuo je Marić. MiFID II direktiva uređuje sve instrumente kojima se trguje na tržištu, a ne samo dioničke. ZTK se do sada mijenjao sedam puta, a na prijedlogu novog zakona radilo se dvije godine.

“U Hrvatskoj smo svi jako dobro dobro upoznati sa situacijom na tržištu kapitala, koja sigurno iziskuje ne samo ovakav regulatorni okvir, nego čitav niz drugih mjera kako bi se ono potaknulo”, izjavio je ministar Marić.pd

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!