Marić: Mjere za oživljavanje burze

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2018. u 21:59
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prijedlog Zakona o tržištu kapitala, osmog od neovisnosti, Vlada uputila u Sabor.

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je kazao da se prijedlogom novog Zakona o tržištu kapitala (ZTK) želi, među ostalim, otvoriti mogućnost za lakše financiranje malih i srednjih poduzetnika, a najavio je i da će Ministarstvo raditi na mjerama za oživljavanje domaćeg tržišta kapitala. Vlada je sa sjednice u četvrtak uputila u Sabor prijedlog ZTK, kojim se u domaće zakonodavstvo uvode europske direktive o financijskom tržištu s ciljem dodatnog povećanja transparentnosti i zaštite ulagača. Marić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade kazao da je riječ o opsežnom zakonu, sa 739 članaka.

“To je, koliko pamtim, sigurno najveći – 15 direktiva, 9 uredbi koje su implementirane u njega. A zapravo glavna i ključna odrednica je čuvena MiFID II direktiva, koju smo bili u obvezi implementirati, no trebalo je određeno vrijeme da se sve analizira i prevede u naš pravni sustav”, istaknuo je Marić. MiFID II direktiva uređuje sve instrumente kojima se trguje na tržištu, a ne samo dioničke. ZTK se do sada mijenjao sedam puta, a na prijedlogu novog zakona radilo se dvije godine.

“U Hrvatskoj smo svi jako dobro dobro upoznati sa situacijom na tržištu kapitala, koja sigurno iziskuje ne samo ovakav regulatorni okvir, nego čitav niz drugih mjera kako bi se ono potaknulo”, izjavio je ministar Marić.pd

Komentari (8)
Pogledajte sve

Eno upravo ozivljavaju burzu na Krasu oni iz drustva okupljenog oko marice i rame, blogera –
filantropa, a sve pod zastitom tvrdjave sa juga zagreba.
Opasan presedan preuzimanja krasa prelazenjem praga od 25 % nepotrebnim dokapom i bez javne ponude.
Nadaju se valjda da ce njihovi askeri doci kao u poljsku pa zabetonirati ukradeno. PIH !

Burza umrla,sad bi je strucnjaci ozivljavali….

Sad se treba nakrcati jeftino dionica jer kad do većine ulagača stigne vijest o 739 novih članaka za njihovim oživljavanjem bit će kasno.



***pa nije on kriv, krivi su oni iz engleske i njemačke ambasade koji mu još uvijek nisu dostavili papir s mjerama za oživljavanje burze

mislim da ni oni nemaju takvih stručnjaka da sastave taj papir
[/quote]

***zato nam burza izgleda ko da je sudnji dan

New Report

Close