Manji rizik naplate i tečajne razlike

Autor: Stjepan Škramić , 08. rujan 2011. u 22:00

Za razliku od ostalih bankarskih usluga faktoring nije oblik kredita osiguranih kolateralom, već potpuna kupnja sredstava komitenta

Čak i bez krize, u gospodarstvu u kojem vrijednost neplaćenih računa doseže tek nešto manje od 30-ak milijardi kuna svakodnevna briga tvrtki jest likvidnost. Kao jedan od osnovnih alata za to tvrtke su prepoznale faktoring, no jedna od najčešćih zabluda jest da je on spas od nelikvidnosti.

Usluga faktoringa u svojoj je biti vrlo jednostavna i svodi se na otkup potraživanja. Tvrtka koja je prodala proizvod ili uslugu svom klijentu i prema njoj ima potraživanje to pravo prodaje faktoru, specijaliziranoj financijskoj instituciji koja se bavi naplatom potraživanja. Tvrtkama se smanjuje rizik posla jer faktor na sebe preuzima rizik za nenaplativost potraživanja, kao i tečajni rizik. Dakle, faktor danas kupuje potraživanja komitenta uz diskont, odnosno po postotku njihove nominalne vrijednosti, te prodavatelj odmah isplaćuje klijentu novac. Za razliku od ostalih bankarskih usluga faktoring nije oblik kredita osiguranih kolateralom, već potpuna kupnja sredstava komitenta. Iako se čini kako je otkup nedospjelih potraživanja nov izum financijske industrije, faktoring je proizvod star čak više od 600 godina. Počeci faktoringa kao načina poslovanja primijećeni su u Engleskoj prije 1400. godine. Također se pretpostavlja kako je faktoring bio usko vezan za banke koje nisu radile s građanstvom. Poslije se faktoring proširio na financiranje nevezano uz robe, kao što su samostalni dugovi. No kao i svi financijski instrumenti i proizvodi, tako se i faktoring tijekom stoljeća razvijao. Predsjednica Uprave Erste Factoringa Vesna Šojat objasnila nam je kako se u drugom načinu preuzima rizik neplaćanja dužnika i zapravo se pruža usluga zajamčenog plaćanja. Na tržištu postoji nekoliko vrta faktoringa, a osnovna podjela bila bi na domaći, izvozni i uvozni.

Kratkoročna likvidnost
“Faktoring je alternativan oblik financiranja poslovnih subjekata preko kupoprodaje kratkoročnih, kvalitetnih nedospjelih potraživanja, a njegove osnovne prednosti su da je to alternativni oblik financiranja kratkoročne likvidnosti, osiguranje naplate i mogućnost dodatnog financiranja te povećanje prodaje te veća konkurentnost”, u razgovoru nam je rekao predsjednik Uprave Raiffeisen Factoringa Igor Fišer. Faktoring je namijenjen svim poslovnim subjektima koji su u mogućnosti ponuditi kvalitetna nedospjela potraživanja s osnova isporučene robe ili obavljene usluge za otkup. Najveća zabluda o faktoringu na koju valja stalno upozoravati jest što faktoring neki izjednačuju s kreditom. No faktori, odnosno davatelji usluge, omogućuju sredstva određenoj kompaniji, čak i kada banke to ne žele. Predsjednica Uprave Erste Factoringa Vesna Šojat objašnjava proceduru: “Pri otkupu potraživanja klijentu isplaćujemo predujam u određenom postotku njegova potraživanja, ovisno o tipu posla i o bonitetu kupaca, odnosno od 85 do 95% ukupnog iznosa. Nakon isplate tih sredstava troškove financiranja plaća klijent. Plaćanje troškova može biti mjesečno ili mi klijentu ispostavljamo račune. Naša provizija kreće se od jedan do tri posto, ovisno o iznosu otkupljenog potraživanja, a kamata se definira na godišnjoj razini.”

U Raiffeisen Factoringu orijentirani su na domaći faktoring, konkretno na otkup potraživanja i otkup mjenica: “Najčešći su otkupi potraživanja za trgovačku, građevinsku i prerađivačku industriju. Naplata je i dalje na visokom postotku unutar rokova dospijeća te gotovo nemamo nenaplaćenih potraživanja po otkupima u prošloj godini.” S obzirom na strukturu ekonomije, najviše se traži domaći faktoring, dok međunarodni čini tek nekoliko postotaka u ukupnom prometu. “Faktoring nema alternativu te je i dalje najkvalitetniji način naplate nedospjelih kvalitetnih potraživanja, kako za male poduzetnike, tako i za sve ostale poslovne subjekte”, kažu u Raiffeisen Factoringu. I u PBZ-u se otkupljuju sve vrste potraživanja: domaći i međunarodni faktoring, diskontiranje faktura, eskont mjenica i “forfaiting”. Poslove otkupa potraživanja koriste poduzetnici različitih veličina i iz svih grana djelatnosti. “Izvoznike financiramo izvoznim faktoringom, najviše s kupcima u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Sloveniji, Srbiji i Bugarskoj”, rekao nam je direktor direkcije za faktoring u PBZ-u Arsen Paro.

Idealan za manje tvrtke
Faktoring također nije ni otkup sumnjivih i spornih potraživanja, već naplata kvalitetnih kratkoročnih potraživanja koja dospijevaju na rok od 30 do 180 dana. Iako bi mnogi upravo to željeli, faktoring ne utjeruje dugove jer se njime preuzimaju samo potraživanja koja kvalitetni kupci podmiruju na temelju cesije na rok od 30 do 180 dana. I na kraju, ne stoji ni iluzija da se faktoringom može brže doći do teško naplativih potraživanja. Taj je financijski instrument namijenjen manjim i srednjim tvrtkama koje posluje s velikima, tvrtkama koje imaju stalne isporuke poznatim kupcima s odgođenom naplatom od 30 do 180 dana, tvrtkama s niskim kapitalom, ali i stalne kupce dobrog boniteta, kratak proizvodni ciklus i brz obrtaj potraživanja te izvoznicima s odgodom naplate do 120 dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close