Manje kredita zbog straha od populista

Autor: Ana Blašković , 22. siječanj 2017. u 22:00
Prvi rizik su travanjski izbori u Francuskoj i Nizozemskoj/FOTOLIA

Bankari se pripremaju na političke rizike eventualnog raspada eurozone.

Neke od najvećih europskih banaka krenule su smanjivati svoje kreditiranje u pojedinim zemljama eurozone pripremajući se tako na politički rizik njezina raspada u slučaju da vlast u Nizozemskoj, Francuskoj ili Italiji osvoje antieuropski političari.  

Ralph Hamers, glavni izvršni direktor ING-a, rekao je Financial Timesu da nizozemska banka pažljivo važe odnose kredita i štednje provodeći istovremeno stres testove kako bi utvrdila što bi se dogodilo ako neko od tržišta na kojima je prisutna napusti zonu eura. "Ako euro u bilo kojoj zemlji zamijeni neka druga valuta, svaki nesrazmjer između imovine i obveza stvara vam otvorenu valutnu neravnotežu", rekao je Hamers FT-u tijekom Svjetskog ekonomskog Foruma u Davosu.  

"U Italiji bi, primjerice, imovina bila u lirama, a obveze bi mogle potencijalno ostati u eurima", rekao je. Pesimizam europskih bankara, priznat će i sami, posljedica je dijametralno suprotnih očekivanja oko Brexita i pobjednika američkih izbora. Smanjivanjem izloženosti u Europi žele izbjeći slične takve šokove ojačaju li i u ostatku Europe antiestablišment pokreti toliko da dođu na vlast. Prvi rizik je Nizozemska u kojoj se parlamentarni izbori održavaju u travnju, kao i prvi krug francuskih predsjedničkih izbora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close