Manipulirano i američkim obveznicama

Autor: Tomislav Pili , 09. rujan 2015. u 22:00
Američke obveznice jedan su od temelja financijskog sustava/REUTERS

Njujorški regulator ispituje postupke na tržištu od 12 bilijuna dolara.

Skandalima u bankarskom svijetu kao da nema kraja. Nakon afera s namještanjem Libora te valutnog tržišta, sve je izglednije da su banke manipulirale i tržištem američkih državnih obveznica vrijednim 12 bilijuna dolara.

Prema navodima Financial Timesa koji se poziva na upućene izvore, njujorški financijski regulator poslao je pismene upite na adrese Barclaysa, Deutsche Banka, Goldman Sachsa, Société Généralea te drugih banaka. Od banaka zahtijeva informacije o njihovim postupcima vezanima za aukcije obveznica. Za slučaj je zainteresirano i ministarstvo pravosuđa, piše britanski medij. Upitnik sadrži općenita pitanja i može se reći da je istraga još u ranoj fazi, navode izvori. Istraga je pokrenuta nakon što je u srpnju mirovinski fond javnih službenika grada Bostona tužio 22 financijske institucije koje su uključene u trgovanje američkim obveznicama. U tužbi se tvrdi da je manipulacija na aukcijama obveznica nanijela štetu ulagačima i vjerovnicima.

Pod istragom njujorškog regulatora nisu sve 22 banke već samo one koje imaju dozvolu poslovanja u državi New York, među kojima je dosta europskih banaka. Ukoliko istraga pokaže da je bilo manipulacija, to će biti novi golemi skandal u financijskom svijetu. Naime, tržište američkih obveznica iznimno je važno jer služi kao mjerilo za troškove zaduživanja i cijene imovine širom svijeta. Jedan od temelja globalnog financijskog sustava pod pojačanim je nadzorom regulatora nakon snažnog pada prinosa prošlog listopada što je šokiralo tržišta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close