Mali dioničari zatražili izlazak dionica Luke Zadar na burzu

Autor: Ante Pavić , 12. veljača 2008. u 06:30

Većina malih dioničara Luke Zadar bivši su zaposlenici koji su dionice s popustom kupovali 90-ih godina

Dionicama Luke Zadar pod oznakom LKZD-R-A od danas se može trgovati u Usporednom tržištu zadarske burze. Kako svaki dioničar može preko svog brokera uvrstiti dionice na burzu, najvjerojatnije se na izlazak odlučio jedan ili više mnogobrojnih malih dioničara zadarske luke. Ti mali dioničari zapravo su bivši ili sadašnji zaposlenici tvrtke koji su dionice kupili devedesetih godina. Da je riječ o malim dioničarima, smatra i Neven Jurin, predsjednik Uprave Luke Zadar, koji je u kratkom razgovoru za Poslovni dnevnik kazao da, “iako mu nije poznato tko je mogao zatražiti izlazak na burzu, misli da je najvjerojatnije riječ o malim dioničarima.

Protiv većinskog vlasnika
Teško je vjerovati da se većinski vlasnik Veljko Bubić koji drži natpolovični udjel odlučio na takav korak s obzirom na to da je u medijima nakon kupnje često isticao kako mu je plan, ako je moguće, kupiti stopostotni udjel Luke Zadar. On jučer nije bio dostupan za davanje komentara. Prodaja zadarske teretne luke nije prošla bez kontroverzi jer se spekuliralo da iza kupnje stoji Luka Koper. Naime, nedavno je Bubić preko svoje malo poznate tvrtke Manus iz Zemunika Donjeg pokraj Zadra kupio 66 posto udjela luke nakon što su petorica najvećih dioničara predvođenih direktorom Nevenom Jurinom prodali svoje udjele. Bubić je više puta opovrgavao da iza njega stoji Luka Koper, kao i spekulacije da se iza njega nalaze predstavnici političke vlasti u Hrvatskoj. Na ta je govorkanja odgovarao kako je kapital za kupnju iako nikada nije htio priznati o kojem je iznosu riječ, nabavljen preko jednoga inozemnog fonda koji je bio plasiran preko jedne slovenske tvrtke. Pri tome je Bubić većinski udjel u luci dao kao jamstvo za vraćanje uloženog novca. Njegova pomalo tajnovita kupnja izazvala je žestoke lokalne političke rasprave, pa je tako nekoliko puta bila uspoređivana s pretvorbom devedesetih godina kada su tvrtke kupovane u bescjenje zbog vrijednog zemljišta. Bubić, međutim, nije vlasnik terena uz more jer prema zakonu njega nije moguće privatizirati. On je vlasnik koncesije za obavljanje lučke djelatnosti do 2012. godine.

Treća luka na burzi
U javnosti se često spominje kako je Bubić kupio luku u čiji je razvoj država spremna uložiti gotovo milijardu kuna, zbog čega je često napadan da je kupio luku u čiji će razvoj uložiti hrvatski porezni obveznici. Međutim, država će ulagati u trajektnu luku, koja nema veze s teretnom lukom osim što je u neposrednoj blizini. “Kada je riječ o teretnoj luci, detaljni plan još se izrađuje za koji se nadam da će do kraja ljeta biti završen. Tek onda možemo početi razmišljati o bilo kakvom ulaganju u teretnu luku”, kazao je Jurin. Zadarska luka već nekoliko godina zaredom isplaćuje dividendu, a dobit prije oporezivanja 2006. godine iznosila je 9 milijuna kuna. Najveći dio tereta koji prolazi kroz zadarsku luku su nafta i naftni derivati, kao i teret za potrebe obližnje tvornice za preradu soje. Dobit je luka ostvarivala i iznajmljivanjem skladišta tvrtkama sa zadarskog područja. Nominalna vrijednost dionice je 200 kuna. Luka Zadar je treća hrvatska luka čije su dionice izlistane na hrvatskom tržištu kapitala. Do sada su dionice Luke Rijeka i Luke Ploče bili zanimljive ulagačima, ali je dionica Luke Ploče počela tonuti nakon što je država drugi put odgodila dokapitalizaciju te najjužnije hrvatske luke. Dionica Luke Zadar na burzu dolazi u trenutku kada tržište kapitala bilježi minuse iz dana u dan zbog nepovoljnih kretanja globalnog gospodarstva kao i političke napetosti u susjedstvu. Atlantic grupa je izašla na burzu u prvoj većoj korekciji u studenome, što je cijenu te dionice spustilo prvi dan ispod one po kojoj se prodavala prilikom IPO-a.

Svaki dioničar može zahtijevati IPO

Bilo koji dioničar može preko svog brokera uvrstiti dionice na burzu. Za uvrštenje u Slobodno tržište potreban je statut društva, zadnje financijsko izvješće te zahtjev za uvrštenje koji popunjava broker. Pravila za uvrštenje dionica na Usporedno tržište, na kojoj se našla dionica Luke Zadar, najlabavija su, a riječ je zapravo o bivšoj TN kotaciji, najnižoj kotaciji burze.




Komentirajte prvi

New Report

Close