Pronevjerili 4 milijarde dolara

Autor: Ana Blašković , 24. srpanj 2016. u 13:09
Foto: Thinkstock

Ministarstvo pravosuđa sumnja da je Goldman Sachs ‘zaboravio’ prijaviti sumnjive transakcije vlastima.

SAD je pokrenuo sudski postupak s ciljem da povrati više milijardu dolara od malezijskog državnog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB) na čijem je čelu malezijski premijer Najib Razak.

Riječ je o korupcijskom skandalu u kojem je glavnu ulogu imao malezijski fond koji je, sumnja se, pronevjerio četiri milijarde dolara malezijskih državnih kompanija. Pritom američke vlasti posebno zanima uloga američke investicijske banke Goldman Sachs, odnosno je li ona 'zaboravila' upozoriti nadležne o sumnjivim transakcijama.  

The Wall Street Journal piše da su pronevjerene milijarde iskoristili suradnici premijera Razaka za kupovinu luksuznih stanova u New Yorku, Van Goghovih slika, privatnog aviona čak i prava na blockbuster redatelja Martina Scorsesea Vuk s Wall Streeta. Američko Ministarstvo pravosuđa u priopćenju ističe da je riječ o međunarodnoj zavjeri čiji je cilj bilo pranje novca i masovna pronevjera počinjena na štetu malezijskog fonda, a spomenuta milijarda samo je dio novca koji je pronevjerio fond osnovan 2009.

'Proviziji' nije odolio ni malezijski premijer koji je, prema pisanju medija, na svoje privatne račune spremio je više od milijarde dolara što iz fonda opovrgavaju.  Švicarska istraga, započeta u kolovozu prošle godine, utvrdila je da dio pronevjerenog novca iz Malezije prebacivan putem računa u švicarskim bankama.

Komentirajte prvi

New Report

Close