Mala faktoring društva na udaru, morat će van

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 20. veljača 2014. u 22:00
Fotolia

Sporno odobravanje Uprave i NO-a.

Na Vladi je u četvrtak predstavljen nacrt Zakona o faktoringu.

 

16faktoring

društava posluje u Hrvatskoj

Treba pozdraviti činjenicu da će poslovanje društava čiji se prihodi mjere stotinama milijuna kuna konačno biti regulirano; uvest će se minimalni temeljni kapital od milijun kuna, detaljno propisati izvještavanje supervizije i upravljanje rizicima i regulirati način odobravanja članova Uprave i NO-a. No, upravo oko ove posljednje stavke razilaze se mišljenja zakonodavca i društava koja na tržištu posluju samostalno, izvan bankarskih grupacija. U želji da stabilizira tržište i pravnu učinkovitost faktoring transakcija, što navodi kao cilj donošenja zakona, zakonodavac ga je, čini se, malo preregulirao. Neke su točke zakona poslovanje faktoringa gotovo izjednačile s bankarskim. Uvode se, primjerice, obvezna dvočlana Uprava i tročlani NO, pri čemu članovi uprave moraju imati iskustvo od najmanje tri godine na rukovodećim poslovima u faktoringu ili kreditnim institucijama na poslovima faktoringa, odnosno pet godina u poslovima usporednima s faktoringom.

 

87,19milijuna

kuna neto dobiti u 2012.

Članovi najmanje tročlanog NO-a moraju imati adekvatno dugogodišnje nadzorničko iskustvo faktoring društava. Kako se stručnjaci takvog profila gotovo broje na prste i svrstavaju u srednji i visoki menadžment, to znatno poskupljuje poslovanje faktoring društava, posebno onih koje takve rasadnika kadrova nemaju u sklopu većih bankarskih grupacija. Istodobno, strana faktoring društva, uz odobrenje Hanfe, na hrvatskom tržištu mogu poslovati mnogo jednostavnije. Tako zakonodavac pogoduje bankama i strancima i otežava poslovanje manjim, neovisnim faktoring tvrtkama, komentira vlasnik jednog takvog društva. Mnogi od njih odlučili su se na radikalan korak: poslovanje će preregistrirati na neku drugu državu EU, Sloveniju, npr., i poslovati ovdje kao nerezidenti. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

@jfact… kako god bilo, zakon o faktoringu je upravo prošao u Saboru i samo se čeka da ga objave u Narodnim novinama… Ali i količina zakona koji se neprekidno dodaje u proceduru je zadivljujuća. Razmaci između prvog i drugo čitanja u posljednje vrijeme su pitanje tjedan ili dva dana. [emo_smijeh]

Veliki dio postojećeg zakonodavstva, odnosno zakonodavaca, proističe iz perioda Samoupravnog socijalizma! „Samoupravljači“, kako smo ih tada zvali, pred kraj svoje vladavine, proizvodili su pravne akte kao po tekućoj traci. Tada se pojavila tkz pravna pojava HIPERPRODUKCIJA PRAVA!
Zakon o faktoringu, upravo je na tom tragu! Kada se znade tko je sudjelovao u oblikovanju Zakona o faktoringu, onda je potpuno razumljivo da je takav kakav jeste. Sve samo bankari i birokrate, koji o poduzetništvu i poslovnom financiranju ne znaju niti P, niti F!!!!
Međutim, postoji Ustavni sud i taj Zakon mora ići pred Ustavne sudce!!! Zašto, e to je upravo školski primjer kako se jedno slobodno, liberalno polje poslovanja , koje je usput budi rečeno, izvrsno regulirano Zakonom o obveznim odnosima i nizom ostalih zakona, kanonizira i nasilno regulira!
Pa nije tomu davno, kada si niz članaka i stavki iz prijašnjeg Zakona o obveznim odnosima brisalo upravo iz razloga Hiperreguliranosti, a sada se vrača nazad kroz specijalizirane zakone, kao što je ovaj Zakon o faktoringu!
Jednom samuopravljać, uvijek samuopravljać!!!!!

New Report

Close