Madoff prevario i banke u Švicarskoj

Autor: Tomislav Pili , 17. prosinac 2008. u 22:00

Nakon objava da su Madoffovom piramidalnom shemom zahvaćene najpoznatije britanske, španjolske i francuske banke, najnovije informacije govore da su u prijevaru uvučene i brojne švicarske banke

Uhićenjem zbog prijevare bivšeg predsjednika Nasdaqa Bernarda Madoffa kao da je pokrenuta nova globalna financijska lavina u kojoj nisu ostale pošteđene ni europske banke.

Nakon objava da su Madoffovom piramidalnom shemom “ponzi” zahvaćene najpoznatije britanske, španjolske i francuske banke najnovije informacije govore da su u prijevaru uvučene i brojne švicarske banke. U toj zemlji, desetljećima poznatoj po bankarskoj opreznosti i sigurnosti, glavna tema već nekoliko dana je “L’affaire Madoff”, posebno u Ženevi i kantonima Luzern i Zug, gdje se nalaze specijalizirana društva za upravljanje novcem. Iz švicarske dolazi i najjače pogođena europska institucija, ženevski Optimal Investments. Ta tvrtka, inače ogranak još jedne žrtve, španjolske banke Santander, neuobičajeno je bila koncentrirana na Madoffovu tvrtku, a zajedno s njim investirali su ukupno 3,1 milijardu dolara u američke dioničke fondove. Za sada posljednja Madoffova europska žrtva dolazi iz Austrije i zove se Bank Medici. Prema priopćenju te banke u utorak, njezina dva fonda sa sjedištem u Beču uložila su 2,1 milijardu dolara u Madoffovu tvrtku. S najnovijom objavom procjenjuje se da je izloženost prijevari europskih financijskih institucija (zajedno s britanskim bankama) dosegla 10 milijardi dolara. Ostali veliki europski gubitnici kao Royal Bank of Scotland i HSBC (koji su izloženi prijevari u iznosu od 1,5 milijardi dolara) objavili su kako su postali vlasnici imovine Madoffove tvrtke, no pitanje je koliko će im pomoći njegova, sada najvjerojatnije bezvrijedna imovina. Ovih dana došlo se i do još jednog saznanja, a to je da je francuska banka Société Générale još početkom 2003. stavila Madoffovu tvrtku na “crnu listu” potencijalno opasnih fondova, ali je tu informaciju zadržala za sebe. Naime, te je godine skupina stručnjaka Société Généralea posjetila New York kako bi izvršila dubinsko snimanje Madoffove tvrtke jer je banka željela ispitati preuzimanje ciriškog tržišta kapitala koje je posuđivalo novac investitorima u Madoffovu tvrtku.

činjenice

Šok u Švicarskoj
Nakon otkrivanja Madoffove prijevare švicarski službeni izvori objavili su kako su “šokirani”, ali su za gubitak svojih banaka optužili izravno američka regulatorna tijela, prije svega SEC.

Prijevara desetljeća
Zbog činjenice da je Madoffova shema “ponzi” trajala gotovo cijelo desetljeće direktor američkog regulatornog tijela SEC naredio je internu istragu.

Obitelj nedužna
Brojni članovi obitelji Bernarda Madoffa koji su zaposleni u tvrtci nisu uključeni u financijsku prijevaru.

Komentirajte prvi

New Report

Close