Mađarsko-hrvatska uprava bosanskog Energopetrola

Autor: Dalibor Klobučar , 24. svibanj 2007. u 06:30

U sljedeće tri godine konzorcij namjerava uložiti 100 milijuna eura u modernizaciju zapuštene tvrtke

Na skupštini dioničara Energopetrola, održanoj u ponedjeljak, konačno je donesena odluka o novom sastavu Nadzornog odbora sarajevske tvrtke. Nakon Skupštine dioničara Nadzorni odbor je imenovao novu Upravu u sastavu: Károly Kazamér na funkciji direktora Sektora za financije, Namik Bušatlić postavljen je za direktora Administracije, Zoltán Michael Takács biti će direktor za maloprodaju, András Burkus direktor za opskrbu i distribuciju, dok će Željko Smojver biti direktor za komercijalne poslove. Predsjednika Uprave i generalni direktor Energopetrola postao je Dragan Pavić.

Obnova Energopetrola
Nadzornim odborom Energopetrola od sada će predsjedati Károly Robák, a članovi će biti Mladen Proštenik, Juraj Jergović, Zsolt Pethö i Zahid Pita. László Geszti, viši potpredsjednik MOL-a i direktor sektora za maloprodaju, govorivši o budućim planovima konzorcija, kazao je da su na čelo Energopetrola postavljeni ljudi za koje su sigurni da mogu osigurati da Energopetrol preraste u jednu od najopremljenijih i najmodernijih kompanija u Jjugoistočnoj Europi.
– U kompaniju planiramo uložiti 100 miliona eura, prvenstveno u modernizaciju crpki, obučit ćemo radnike da Energopetrolove crpke u potpunosti usmjere ka kupcima, zbog kojih smo prvenstveno i ušli na ovo tržište – kazao je Geszti, te dodao da je cilj konzorcija Ina – MOL uspostavljanje strateškog partnerstva sa Energopetrolom uz jačanje i razvoj kompanije, koja se bez njihove pomoći ne bi mogla oduprijet konkurenciji. – S našim strateškim partnerom Inom osigurat ćemo visoko kvalitetnu naftu, ali i profesionalnu uslugu na svim Energopetrolovim crpkama – zaključio je Geszti. Tomislav Dragičević, predsjednik Uprave Ine, naglasio je zadovoljstvo obavljenim poslom.
– Radujemo se što ćemo potrošačima u BiH moći ponuditi visoku kvalitetu proizvoda i usluga – kratko je poručio prvi čovjek Ine. Podsjetimo, ugovor o dokapitalizaciji prema kojem konzorcij Ina-MOL preuzima 67% vlasništva nad Energopetrolom potpisan je 8. rujna 2006. Prema Ugovoru Konzorcij ima jednak udio vlasništva (50:50%) nad 67% dionica kompanije Energopetrol, odnosno 65 benzinskih pumpi, te dvije upravne zgrade kompanije. Sredstva za dokapitalizaciju Energopetrola, točnije 30 milijuna eura uplaćeni su na račun otvoren UPI banke 28. veljače 2007., zajedno s još pet milijuna eura na ESCROW račun kod iste banke, namijenjenih Vladi Federacije BiH. Na taj način ispunjene su financijske obaveze Ugovora. Ovo je prvo zajedničko ulaganje MOL-a i Ine čime će konzorcij modernizovati treću naftnu tvrtku, osigurati kvalitetna goriva i derivate na njenim crpkama, te osigurati ne samo moderne benzinske postaje, nego i vrhunsku, profesionalnu uslugu, a sve u cilju povećanja prometa, odnosno što boljeg pozicioniranja Energopetrola na bosansko hercegovačkom tržištu. U naredne tri godine Konzorcij planira uložiti 100 milijuna eura u usklađivanje kompanije s europskim standardima, uz zadržavanje svih radnika, osim onih koji ne žele ostati, a kojima će se isplatiti otpremnina.

Regionalni interesi
MOL je 100% privatna, vodeća naftna grupa u srednjoj i istočnoj Evropi i najveća kompanija u Mađarskoj sa tržišnom vrijednošću od preko 11 milijardi USD. MOL Grupa posluje u 10 država regije, te vodi poslove u Njemačkoj i Austriji, preko Rumunjske do Rusije, Jemena, Omana i Pakistana. Molove su dionice izlistane na Budimpeštanskoj, Varšavskoj i Luksemburškoj burzi i procjenjuju se kao dionice sa najbržim rastom u Europi. Osnovne djelatnosti MOL Grupe su istraživanje i proizvodnja sirove nafte, prirodnog plina i plinskih proizvoda, rafiniranje, prijevoz nafte, skladištenje i distribucija proizvoda sirove nafte u maloprodajnom i veleprodajnom tržištu. U MOL Grupu spadaju MOL Plc. (Mađarska), Slovnaft (najveća slovačka naftna kompanija), TVK (jedna od najvećih petrokemijskih kompanija u Evropi), 25%+1 udio dionica sa strateškim partnerom Inom, te austrijski Roth Heizöle (74,99%). Grupa ima međunarodni interes u istraživanju proizvodnim projektima u Rusiji, Kazahstanu, Pakistanu, Jemenu, Omanu i kroz INA-u u Angoli, Egiptu, Libiji, Namibiji i Siriji. Inina povijest pak, seže u daleku 1883., kada je otvorena Rafinerija nafte u Rijeci. U skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima 1993. Ina postaje dioničko društvo u vlasništvu Republike Hrvatske, a deset godina kasnije mađarski MOL postaje Inin strateški partnero s dioničkim udjelom od 25 posto plus jedna, zlatna dionica. Od 1. kolovoza dionice INA-e izlistane su na Zagrebačkoj i Londonskoj burzi, a u prvih šest mjeseci vrijednost Inine dionice je udvostručena. Što će se desiti s Energopetrolom, ostaje za vidjeti.

Nadzorni odbor Energopetrola

Károly Robák, predsjednik
Juraj Jergovic, član
Mladen Proštenik, član
Zsolt Pethö, član
Zahid Pita, član

Uprava Energopetrola

Dragan Pavić, predsjednik Uprave i direktor Energopetrola
Károly Kazamér, direktor Sektora financija
Namik Bušatlić, direktor administracije
Zoltán Michael Takács, direktor maloprodaje
András Burkus, direktor opskrbe i distribucije
Željko Smojver, direktor komercijale




Komentirajte prvi

New Report

Close