Mađarski OTP neće ugasiti brend Splitske banke

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 07. svibanj 2017. u 22:01
Balázs Békeffy, Sándor Csányi i Slaven Celić /Ivo Čagalj/PIXSELL

Mađari su za Splitsku platili knjigovodstvenu cijenu, što znači da su Francuzi prodali u pola cijene po kojoj su kupili.

Službeno je zaključena kupoprodajna transakcija SG Splitske banke OTP-u. Premda su formalno još uvijek posrijedi dvije banke, jer će proces integracije trajati do ljeta 2018. godine, mađarski OTP ovom akvizicijom dobiva gotovo 11 posto bankarskog tržišta.

Premda na konferenciji za novinare u Splitu, na kojoj je u petak objavljeno da je transakcija provedena ranije ovog tjedna, nakom dobivanja odobrenja od Hrvatske narodne banke, Hanfe i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, nije komunicirana cijena po kojoj je Splitska banka prodana, Sándor Csányi, predsjednik uprave i glavni direktor mađarske OTP banke potvrdio je da je iznos nešto niži od knjigovodstvene vrijednosti. Značilo bi to da je francuski Société Générale, koji je 2006. za Splitsku banku platio milijardu eura, sada prodao u pola cijene – i još niže.

Knjigovodstvena je vrijednost Splitske banke lani, naime, iznosila 464 milijuna eura, a ako cijenom nije dostignuta, Francuzi su svoje podizanje adekvatnosti kapitala prodajom podružnice u Hrvatskoj prilično skupo platili. Prema nekim računicama, novac od prodaje Splitske banke podići će im temeljni kapital za 8,5 postotnih bodova.

"Zasad nije odlučeno hoće li sjedište Splitske banke ostati u Splitu. To će se vidjeti kroz proces integracije, kao i to hoće li se mijenjati ime. Iznenadio bih se ako bi ime nestalo jer je Splitska banka brend. Za očekivati je da će biti viška zaposlenih, ali nadamo se da će kroz rast banke svi ostati na svojim radnim mjestima. Bude li se broj zaposlenih smanjivao, svi će biti financijski zbrinuti", prokomentirao je planove Csányi. Dosad se Mađari nisu izravno izjašnjavali o gašenju brenda, no pojmovi integracije i spajanja koje su koristili nisu ostavljali puno nade da će opstati ime Splitske banke. Prethodni vlasnici nisu ipak zdravo za gotovo uzimali lokalpatriotski sentiment, pa se banka dosad zvala HVB Splitska banka i SG Splitska banka, nikad ne gubeći identitet, ni – klijente.

Odnosi s Inom

Spremni smo prodati
S obzirom da je Sandor Csányi i potpredsjednik uprave MOL-a, zamoljen je da prokomentira i odnose s Inom. "Trudimo se imati bolju suradnju s hrvatskom Vladom. Spremni smo i prodati Inu ako je Vlada želi kupiti. A ako ne želi ili nije u mogućnosti, onda smo spremni i dalje surađivati", kratko je izjavio te dodao i da je teško surađivati u uvjetima u kojima je Interpol skinuo Zsolta Hernadija s tjeralice jer je arbitražni sud donio odluku da nije bilo korupcije, a on je i dalje na tjeralici Europske unije temeljem zahtjeva Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close