Ove dvije zemlje prikupile su najviše zlata u 35 godina

Autor: Tomislav Pili , 18. listopad 2018. u 14:15
Mađari sada drže 31,5 tona, a Poljaci 117 tona poluga/REUTERS

Uslijed svađe s Bruxellesom takav potez može protumačiti kao akt pokazivanja neovisnosti.

Mađarska i Poljska značajno su uvećale svoje zlatne rezerve što strani analiitčari tumače odrazom tenzija Budimpešte i Varšave s Bruxellesom.

Mađarska središnja banka objavila je povećanje zlatnih rezervi za 10 puta na 31,5 tona.

Kako prenose agencije, razlog takvom povećanju je želja za poboljšanje sigurnosti nacionalnog blagostanja te smanjenje rizika, stoji u priopćenju mađarske središnje banke.

Prema navodima guvernera Gyorgyja Matolcsyja, odluka o kupnji zlata bila je od "ekonomske i strateške važnosti", a donijeta je godinu dana nakon što je premijer Viktor Orban zatražio da središnja banka vrednuje svoju strategiju zlatnih rezervi.

Viceguverner Marton Nagy je istaknuo kako zlato sada čini 4,4 posto ukupnih pričuva središnje banke. Iako je Mađarska povećala zlatne rezerve na najveću razinu u posljednja tri desetljeća, i dalje u globalnim okvirima ima relativno minorne količine najplemenitijeg metala.

Podaci Svjetskog vijeća za zlato pokazuju da ovim kupnjama nije ušla u krug 50 država s najvećim pričuvama zlata. Prošlog mjeseca je i Poljska podigla svoje zlatne rezerve na 117 tona, najvišu razinu u 35 godina.

Analitičar Timothy Ash iz Bluebay Asset Managementa ističe za Financial Times kako pokušava shvatiti logiku takvog poteza. U vrijeme kada Budimpešta i Varšava imaju "izazovne odnose" s Bruxellesom, kupnje zlata mogu se protumačiti kao akt pokazivanja nacionalne neovisnosti.  

Komentirajte prvi

New Report

Close