Ljubas ne mora dati ponudu za preuzimanje

Autor: Ana Blašković , 04. listopad 2009. u 22:00

Hanfa je poništila svoju odluku da je Michael Ljubas dužan podnijeti ponudu za Elektropromet, a dionice su vraćene bivšem vlasniku, tvrtki Impuls

Trakavici u vezi s Elektroprometom ne nazire se kraj. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga poništila je krajem prošlog tjedna prethodnu odluku prema kojoj su Michael Ljubas i njegova tvrtka Jadran-produkt obvezni podnijeti ponudu za preuzimanje Elektroprometa. Trgovački sud u Zadru u ožujku je, naime, donio presudu te nevažećim proglasio ugovor kojim je Ljubas postao vlasnikom 5147 dionica Elektroprometa.

Filigranska matematika
Nadalje, sud je u presudi naredio da se spomenute dionice u evidenciji Središnjega klirinškog društva (SKDD) preknjiže na račun starog/novog vlasnika, zadarske tvrtke Implus. Odlukom Trgovačkog suda u Zadru matematika je filigranski prevagnula u korist Michaela Ljubasa. Uvidom u evidenciju SKDD-a Ljubas kao fizička osoba drži 8,94 posto, a njegova tvrtka Jadran-produkt 15,29 posto dionica. Zajednički, dakle, imaju 24,23 posto vlasništva u Elektroprometu.

Uništavanje tvrtke
Podsjetimo, ako jedan dioničar (ili više njih u zajedničkom djelovanju) steknu 25 posto dionica nad kompanijom, Zakon o preuzimanju dioničkih društava obvezuje ih na podnošenje ponude za preuzimanje preostalih dionica. Na taj način zakon štiti manjinske dioničare jer im omogućuje da po cijeni po kojoj je neki dioničar stekao kontrolni paket nad tvrtkom mogu prodati svoje udjele. Inače, Ljubasu je Hanfa još u svibnju prošle godine naredila podnošenje ponude za preuzimanje Elektroprometa. Ljubas je tu odluku ignorirao, a regulator nije imao drugih zakonskih metoda pritiska osim blokade prava glasa nad tim dionicama na skupštini. Ni blokada prava glasa Ljubasa nije spriječila te je na Skupštini dioničara postavio svoju Upravu i Nadzorni odbor. Tvrtka je u međuvremenu završila u stečaju, a radnici su Ljubasa optuživali da je Elektropromet namjerno uništio te da rasprodaje imovinu tvrtke i otpušta radnike. U siječnju ove godine zaštitari nisu dopustili da u tvrtku uđe Dubravko Tomljanović kojeg je na čelo Uprave postavio Trgovački sud. On je tada upozorio da nova Uprava ne može doći do dokumentacije o poslovanju te da je iz Elektroprometa u posljednjih godinu dana otuđeno najmanje 250 milijuna kuna. Elektropromet u vlasništvu ima brojne nekretnine, a upravo se njihova višemilijunska vrijednost spominje kao ključni razlog bitke za vlasništvo. Sjedište tvrtke nalazilo se preko puta Zagrebačkog velesajma, koje je Ljubas u međuvremenu prodao.

Izdvojeno

Optužbe sindikata
Početkom godine sindikalci su optužili Michaela Ljubasa da je od 250 radnika Elektroprometa otpustio većinu i uništio poslovanje kako bi se jeftino domogao vrijednih nekretnina.

Komentirajte prvi

New Report

Close